El passat 25 de juliol tècnics de Medi Ambient retiraren el niu de cigonya que coronava l'església romànica de Sant Martí. A l'entrada del desembre de 2.015 " De El Tormillo a l'església de Sant Martí", us explicava el llarg camí recorregut per la portalada romànica des de la comarca del Somontano fins a la capital del Segrià. També donàrem un cop d'ull a l'inici de les obres de restauració de la façana sud-oest i expressava els meus dubtes sobre la continuïtat del niu després de la restauració.
Els últims dies de juliol també es va desmuntar la bastida i tragueren la lona instal·lades per fer la restauració. Aquestes actuacions ens permeten veure la "nova" façana.
Els últims dies de juliol també es va desmuntar la bastida i tragueren la lona instal·lades per fer la restauració. Aquestes actuacions ens permeten veure la "nova" façana.
Tècnics del Centre de Restauració de Bens Mobles de la Generalitat i del Centre d'Art d'Època Moderna ( CAEM ) de la Universitat de Lleida, han estat enfeinats en rehabilitar i consolidar la pedra sorrenca.
Per no perjudicar la intervenció, les feines de restauració s'aturaren del Nadal al primer dia d'abril. S'han encarregat de costejar la restauració el Bisbat de Lleida i la Conselleria de Cultura. A les properes dues fotografies podeu comparar la diferència evident de les arquivoltes, abans i després de la neteja...
El tractament aplicat ha permès uniformitzar el to de les pedres. Per consolidar-les majoritàriament han aplicat morters hidràulics de calç i sorra que s'injectaven a la pedra, intentant evitar materials químics.
La brutícia acumulada amb el pas del temps havia tapat alguns detalls com els signes dels picapedrers que podeu veure a la següent fotografia de detall de les arquivoltes, concretament la que està decorada amb petits arquets.
Les dues fotografies de detall següents permeten observar l'arquivolta decorada amb puntes de diamant i la decorada amb petits arquets, abans i després de les feina dels tècnics de la Universitat de Lleida.
L'església de Sant Martí apareix en el document Ordinatio ecclesiae Ilerdensis promulgat l'any 1.168 pel que fou bisbe de Lleida entre 1.149 i 1.176, el primer després de la reconquesta, Guillem Pere de Ravidats. La nostra petita joia romànica ja era en aquell temps parròquia...
Les quatre arquivoltes motllurades amb els típics motius de les portalades de l'escola de Lleida, estan suportades per columnes amb capitells llisos que en l'angle exterior presenten una senzilla decoració com podeu veure de manera clara en la propera fotografia de després de la neteja.
Si compareu l'última fotografia d'avui amb la tercera, a més a més de la neteja evident, comprovareu que a la portalada romànica abans de la restauració faltava una bona part del fust de la columna de l'esquerra que ara s'ha reposat.
Potser les cigonyes voldran tornar a niar a la façana sud-oest de l'església. sobre la creu que corona el campanar d'espadanya neoromànic amb tres obertures...
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada