divendres, 26 de maig del 2017

Cases singulars de Lleida (2).

Deixem el número 100 de l'avinguda de Blondel on s'alça dominant el xamfrà, orgullosa dels seus esgrafiats, la casa Baró, coneguda popularment com la Vinícola; per caminar uns pocs metres per la mateixa avinguda fins arribar al número 92 on ens espera la Casa Morera.


Projectada entre els anys 1.910 i 1.911 i construïda al 1.922, aquesta casa modernista és obra del que fou arquitecte municipal de Lleida durant trenta-cinc anys des de 1.906, Francesc de Paula Morera i Gatell ( 1.869-1.951). L'arquitecte Morera també és el responsable d'altres edificis singulars de Lleida com: l'edifici Pal·les, l'Escorxador Municipal,  la casa Xam-mar, l'antic Cinema Vinyes, les cases Balasch, la casa Melcior...


L'original disseny de la façana li dóna el nom popular de la Casa de la Lira, tristament desconeguda per a molts lleidatans. La casa està coronada per una cornisa sobre la qual s'alça un frontó.


La intervenció als baixos de la casa és lamentable i l'ha esgarrat arquitectònicament. L'estret habitatge, entre parets mitgeres, consta de planta baixa  i quatre pisos. Alguns dels elements de forja, senzills però de gran bellesa, ens recorden la forma d'un insecte...


A la part superior de la tribuna, i definint el final de cada planta, trobem una composició d'elements florals dels que podeu gaudir a la propera fotografia de detall.


A la façana contrasta la tonalitat clara dels esgrafiats i les formes que emmarquen finestres i balcons, amb el to més fosc de l'arrebossat.


A la part superior de la tribuna, entre els motius florals i el treball de fotja del balcó, trobem dues  lletres ema entrelligades que ens expliquen que a la casa hi va viure el poeta i polític lleidatà Magí Morera i Galícia (1.853-1.927) germà del pintor paisatgista Jaume Morera i Galícia que impulsà la creació del Museu d'Art de Lleida, que actualment porta el seu nom.


Deixem la delicada Casa de la Lira per continuar passejant per l'avinguda de Blondel fins arribar a l'encreuament amb el carrer Cavallers on, només cal girar a l'esquerra i enfilar-lo uns quants metres, per trobar el nostre proper objectiu. És, sense cap mena de dubte, la més bella edificació modernista de Lleida. Parlo, evidentment, de la casa Magí Llorenç.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada