dissabte, 26 d’agost del 2017

Cases singulars de Lleida (9b).

Si dimarts feia una reflexió inicial sobre la conservació del nostre patrimoni per posteriorment accedir a l'entrada de la Casa Xam-mar amb intenció de veure alguns detalls ornamentals de la consulta del doctor Francesc Xam-mar i Alonso, que gentilment m'autoritzà a fotografiar-la; avui pujarem a la primera planta per l'escala de marbre.


Els quatre primers graons ens porten a la primera sorpresa, els antics timbres de la casa, que com podeu veure a la propera fotografia de detall, no dissimulen el pas del temps.

  
La barana de forja i fusta ens acompanyà fins a la caixa d'escala on hi ha l'ascensor. Abans d'arribar al Principal, ja només ens ajuda a pujar el passamans.


Ja estem preparats per entrar, però abans cal apreciar la bellesa de l'espiell i el tirador de la porta de la consulta.


Els treballs ornamentals amb sanefes i guixeries dels sostres de les diferents sales centraran la nostra atenció durant la visita. A la propera fotografia podeu veure les de la sala d'espera.


Les motllures senzilles també formen part de l'ornamentació. Un llarg passadís ens porta de l'avinguda de Blondel a l'avinguda de Madrid. Els vidres de les portes faciliten l'entrada de llum natural.


Alguna de les sales encara conserva la làmpada d'aranya del sostre que es resisteix a ser reemplaçada. La fotografia següent mostra l'aranya de la consulta que dóna a la tribuna de l'avinguda de Blondel.


Aquest tipus de làmpada s'anomena aranya perquè recorda les vuit potes d'aquests artròpodes. En català també reben el nom de salamó. Els rics de l'edat mitjana van utilitzar els primers salamons d'espelmes.


No puc resistir-me a la temptació d'observar la ciutat des de la tribuna vidrada, l'element més interessant de la façana de l'avinguda de Blondel. A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra l'Institut d'Estudis Ilerdencs, al centre el Patí de les Comèdies i a la dreta una petita part de la font de l'Hospital.


Aprofitant que tinc la sort d'estar a la tribuna, faig la fotografia que podeu veure a continuació en la que podeu constatar que el treball de forja dels laterals de la barana del balcó és més senzill que el frontal. A l'esquerra també s'aprecien els encoixinats de pedra, que són els carreus treballats en relleu en la seva cara vista.


Per acabar la visita virtual us proposo anar a l'altre extrem de la casa , on també trobem una gran consulta mèdica amb la seva làmpada d'aranya i una tribuna que mira a l'avinguda de Madrid i al riu Segre. Però abans entrem en una petita sala per veure la decoració de guix.


Aquesta tribuna, sense decoració en la façana i amb els balcons de la primera i segona planta molt més senzills que els de l'avinguda de Blondel, ens convida a seure i llegir plàcidament.


Cal continuar el nostre periple per Lleida descobrint les seves cases singulars, no sense tornar a agrair al Francesc la seva gentilesa. Però abans de passejar fins a la propera casa singular ens aturarem a l'edifici contigu a la casa Xam-mar, espai tristíssim de la història del segle XX de la nostra petita i estimada ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada