dijous, 7 de setembre del 2017

El Mercat Central d'Atenes (1).

El passat mes de juliol començàrem el nostre periple per la capital grega que, de moment, ens ha portat a la Biblioteca Nacional, al temple d'Hefest de l'àgora antiga, a l'església d'Agios Eleftherios al cor del barri de Plaka i a la Torre dels Vents de l'àgora romana. Avui us proposo tornar a l'avinguda Panepistimiou, on hi ha la Biblioteca Nacional. Aquesta avinguda uneix en sentit ascendent les dues places més importants d'Atenes: la plateia Syntagmatos i la plateia Omenia. L'avinguda que les uneix amb sentit descendent és la Stadiou. Un cop a la biblioteca creuem l'avinguda, seguim pel carrer Pesmazoglou, creuem l'altra avinguda i, aviat trobarem el nostre objectiu d'avui: el Mercat Central.


Al carrer Athinas trobem l'edifici neoclàssic construït l'any 1.875 que acull el mercat. Cotxes en doble fila, motos i més motos, bicicletes, gent.. ens fan adonar ràpidament de la gran activitat d'aquest mercat pel que cada dia passen unes trenta mil persones...


Com podeu veure a les dues fotografies anteriors, l'ala esquerra està rehabilitada, però a la de la dreta li cal urgentment una intervenció. Les dues fotografies també ens mostren com, malgrat la norma, l'ús del casc dels motoristes i els acompanyants és escàs.
Al carrer Evripídou trobem botigues d'espècies, herbes aromàtiques, te,... També hi ha dues carnisseries armènies.
Abans d'entrar al mercat una filera de cistells de canya sembla que ens donen la benvinguda.

  

A  molt pocs metres d'aquesta parada d'espècies trobem les primeres carnisseries. Penseu que al Mercat Central d'Atenes, conegut també com Dimotiky, Varvakios o Kentriki Agora, hi ha cent carnisseries; algunes són de nissagues familiars que porten un segle al mercat.


Tots els carnissers amb bata blanca, tots homes. Si teniu la pell molt fina alguna d'aquestes parades pot impressionar-vos.


La carn de corder és la gran protagonista, però moltes de les petites carnisseries estan especialitzades en la carn de porc.


Ala soterranis del mercat hi ha senzills restaurants on tastar la gastronomia popular de la ciutat. Algun d'ells són difícils de localitzar, poc o gens turístics, però plens de gent.


El millor que podeu fer és anar-hi a primera hora perquè sinó acabareu formiguejant entre les parades plenes de gent. Podeu visitar el mercat central entre les set del matí i les tres de la tarda.


La il·luminació amb bombetes de les parades, els animals penjats i  les olors donen a la visita un caire misteriós. Alguna parada no és gaire apta per a visitants molt susceptibles...


Si parlar de cent parades de carnisseria en un mercat ja deixa bocabadat, penseu que cent cinquanta són de peix. Les voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada