dimecres, 7 de març del 2018

Cases singulars de Lleida ( 17 ).

Recordant i enyorant l'antic cine Viñes de l'Avinguda de Blondel, avui Caixa Forum Lleida, tornem a la plaça de la Catedral i passegem tranquil·lament pel carrer sant Antoni on ens està esperant l'Oratori de la Puríssima Sang, un edifici d'estil neoclàssic amb portalada renaixentista del segle XVI d'estil plateresc atribuïda a Gil de Morlanes.


Just al costat de la residència femenina del Cor de Maria trobem l'oratori, edificat on hi havia el temple dels hospitalers de Sant Antoni edifici que adquirí la Congregació de la Puríssima Sang l'any 1.804. Però l'ordre dels hospitalers mendicants s'establí a Lleida a finals del segle XIII. Abans estava a la Capella de l'Antic Hospital de Santa Maria i posteriorment a l'església de Sant Llorenç.


El temple dels hospitalers de Sant Antoni estava en un estat lamentable i l'enderrocaren per construir-ne un de nou, conservant la portalada renaixentista datada aproximadament l'any 1.550. Quan van acabar les obres la Congregació va deixar l'església de Sant Llorenç per anar-hi.
La portalada està formada per dos cossos, al de baix trobem un arc de mig punt entre dues pilastres adossades que sostenen un entaulament, i una sèrie de grottescos -relleus amb personatges fantàstics que fan gestos ridículs i absurds- com el que podeu veure a la propera fotografia.


Al cos superior veureu tres fornícules on hi havia al centre Sant Antoni Abat, patró de l'ordre, flanquejat per Sant Bonaventura i Sant Isidor. Les tres escultures les van trencar a la Guerra Civil.


Però l'interior de l'edifici no fou maltractat, per això hi traslladaren la Biblioteca del Seminari Diocesà perquè no fos destruïda. Afortunadament encara existeix aquesta biblioteca instal·lada actualment al carrer Canonge Brugulat.


Entre els anys 1.869 i 1.875 l'arquitecte lleidatà Celestí Capmany ( 1.847 - 1.914 ) va reformar l'edifici. Alguns dels projectes d'aquest arquitecte a la nostra ciutat són: el Liceu Escolar, el col·legi de la Sagrada Família, el Seminari Conciliar de Lleida ( l'actual Rectoral de la UdL ), la rehabilitació de la cada inclusa per fer l'actual Palau de la Diputació i la reconstrucció del temple de Sant Joan...


L'oratori és un edifici de planta basilical amb tres naus separades per pilars i amb una tribuna al primer pis que podeu apreciar a la propera fotografia.
 

Però de la decoració interior del temple cal destacar l'enteixinat de fusta de la segona meitat del segle XIX obra d'Hermenegild Jou Vidal. A l'arxiu de la Congregació de la Puríssima Sang podem consultar, entre molts altres documents, la factura de Canela i Argelich de Barcelona per 13.000 làmines de pa d'or per l'enteixinat.O el document en el que Josep Padró i Baltasar Subirana signen un rebut "por importe de nuestro trabajo en dorar las diez y ocho piezas del artesonado de la Pusísima Sangre". Molts més documents detallen la feina i els materials emprats per fer l'enteixinat que ocupa la totalitat del sostre de la nau central de l'oratori ( 5,6 metres d'ample per 23 metres de llarg ).
 

Aquest enteixinat és la creació artística més important de la Lleida del segle XIX. A la propera fotografia podeu veure detalladament l'element central.
 


L'oratori és molt important en les celebracions de la Setmana Santa de Lleida perquè la Congregació és la responsable de l'organització de la Processó del Sant Enterrament, encapçalada pels Armats de la Sang. Sortim de l'oratori per començar una nova descoberta de les cases singulars de Lleida.


Per gaudir del proper edifici cal anar catorze quilòmetres al nord-est de la ciutat, concretament a l'entitat municipal descentralitzada de Lleida de Raïmat, on gaudirem del seu celler modernista.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada