dilluns, 3 de desembre del 2018

Cases singulars de Lleida ( 30 ).

Recordeu que a l'entrada anterior dedicada a les cases singulars de Lleida, després de gaudir de l'antiga Banca Llorens vàrem aturar-nos a la Plaça de la Pau per observar la poc coneguda Casa Balius, que a la propera fotografia està flanquejada a l'esquerra per un edifici de nova construcció i a la dreta pels blocs del 1.945 d'estil historicista amb elements neoclàssics dels arquitectes Francisco Clavera Armenteros, Gabino Lagarriga i José Rodríquez.


Com podeu veure, un petit frontó corona l'edifici construït l'any 1.930. Observar atentament aquest senzill element arquitectònic ens donarà una pista de l'ofici que acollia la Casa Balius...


Al centre del frontó hi ha el cap d'un nen sobre el podem llegir les inicials AR. No apareix la B de Balius perquè les que tenien el negoci eren les dones... Repartides per la resta del frontó veureu esculpides diferents eines: un mall, una pala, una regadora, una roda dentada, un martell i unes tenalles. Ja podeu suposar el negoci que acollia aquest edifici.


Però aquest és un dels dos frontons de la Casa Balius. Per contemplar atentament l'altre ens cal anar a la plaça Sant Joan. Enfilem el carrer santa Marta, que a la fotografia següent està flanquejat per dos edificis historicistes, els blocs de l'esquerra són del 1.945 i l'edifici de la dreta és del 1.949. Al fons podeu apreciar una part de l'església de sant Joan i el campanar de la Seu Vella.


Quan arribem al carrer sant Joan girem a l'esquerra i anem pels porxos amb arcs de mig punt fins a la plaça. Abans de la Guerra Civil aquest espai estava ocupat per dos petits carrers: el carrer de la Pilota i el carrer de la Estoreria. La zona s'enderrocà després de la guerra i es millorà la comunicació entre les places de sant Joan i de la Sal.
La propera fotografia fa molts anys que la tinc. Estava a casa dels meus padrins que vivien a la plaça de sant Joan. Darrere hi ha un segell amb aquest text: Laboratorio Fotográfico Montserratino. Plaza España 14-3º Lérida. A la dreta podeu veure com s'estaven construint aquests blocs.


Pujo a l'estructura que ens recorda que a sota hi ha l'absis de l'antiga església de Sant Joan hi faig la propera fotografia de la façana de la Casa Balius que mira a la plaça, que com podeu veure també està coronada per un frontó.


L'edifici té planta baixa i cinc pisos. Per salvar el desnivell, a la part que dóna a l'Avinguda de Francesc Macià, hi ha un soterrani. Del primer al cinquè pis tenim a esquerra i dreta els balcons amb les seves baranes de ferro forjat.


Al centre de la façana, del primer al quart pis el protagonisme és per les tribunes, que al cinquè pis es transformen en una balconada amb la seva balustrada.


L'edifici està coronat per un frontó gairebé idéntic al de la façana que mira al riu Segre, amb una balustrada a dreta i esquerra, Al centre del frontó tornem a veure el cap sobre el que hi ha les inicials del marit ( AR), recordeu que les Balius eren les dones. Les eines estan en un ordre diferent i no hi ha la regadora però apareix una falç...


Els dos frontons "ens parlen" del negoci vinculat al món de la ferreteria que hi hagué a la planta baixa, estic parlant de l'antiga ferreteria Balius que també era armeria.
A més a més de petits negocis, als pisos de la Casa Balius hi ha despatxos professionals i consultes. Gràcies a la gentilesa del Pedro, puc mostrar-vos la plaça de la Pau - on hem començat l'entrada d'avui- vista des del costat del frontó que observa al Segre.


S'acaba la descoberta de la Casa Balius. Abans de marxar-ne donem un cop d'ull a la planta baixa. On actualment hi ha la botiga culinarium, hi hagué l'antiga ferreteria.


Entrem als porxos dels blocs del 1.945 del carrer sant Joan, amb els seus arcs de mig punt. Aquest edifici, amb elements estilístics clàssics i tractaments monumentalistes a l'Avinguda de Francesc Macià, està declarat Bé Cultural d'Interès Local.


A pocs metres, concretament al número divuit de la Plaça de la Sal trobem la ferreteria Balius. La relació amb l'antiga ferreteria Balius de la Plaça de sant Joan cal buscar-la tres generacions enrere perquè les propietàries de les dues ferreteries Balius eren cosines. Recordeu que el negoci de ferreteria d'aquesta família s'inicià per dones. Actualment el propietari, tercera generació de ferreters, no té el cognom Balius.


Tornem al carrer santa Marta per baixar fins l'Avinguda de Francesc Macià i passejar per la Rambla de Ferran on ens està esperant la propera casa singular lleidatanà per mostrar-nos la seva bellesa.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada