Després de visitar virtualment el nou parlament d'Escòcia, nomes ens cal passejar uns pocs metres més per The Royal Mile, la via principal de la ciutat vella, per arribar al Palau d'Holyrood la residència dels reis i reines d'Escòcia des del segle XV.
Cada estiu la reina Elizabeth II passa una setmana en aquest palau que fou reconstruït entre 1.671 i 1.679 després de ser destruït per un incendi. El palau es pot visitar exceptuant les estances on resideixen els membres de la família reial.
Si ens girem quan estem a la porta del palau podrem observar al centre del pati la Forecourt fountain, una rèplica dels segle XIX de la font del segle XVI del palau de Linlitgow. A l'esquerra de la fotografia, darrere del mur podeu veure el nou parlament d'Escòcia.
La porta d'entrada a palau llueix un magnífic escut d'armes que empraren els monarques escocesos fins al 1.603. Sota l'escut podeu llegir el lema d'Escòcia NEMO ME IMPUNE LACESSIT ( Ningú m'ofèn impunement ).
Durant la visita a Palau no es poden fer fotografies, per això si el voleu veure us proposo clicar en el proper enllaç: Royal Collection Trust. Al sortir-ne trobem les ruïnes de l'Abadia agustina de Holyrood, construïda l'any 1.128 per ordre del rei David I d'Escòcia.
Una llegenda explica que el rei David I tingué dificultats caçant en aquests boscos i gràcies a un cérvol que tenia una creu il·luminada entre les banyes, es va salvar. Llavors prometé construir una església en aquell lloc...
Si ens fixem en l'etimologia del nom de l'abadia, Holyrood, "rood" és una paraula antiga que significa "la creu del crucifix de Jesucrist". Holyrood significa Santa Creu.
L'abadia ha viscut una història agitada. Aquí es van celebrar coronacions reials i cerimònies matrimonials, però també ha patit molts atacs en temps de guerra. En aquestes ruïnes que contemplem es van coronar Jaume II d'Escòcia ( 1.437 ), Margarida Tudor ( 1.504), Maria de Guise ( 1.540 ), Anna de Dinamarca ( 1.590 ) i Carles I d'Escòcia, Irlanda i Anglaterra ( 1.633 ).
L'any 1.544 durant la guerra anglo-escocesa l'abadia fou saquejada. Jaume II d'Anglaterra i VII d'Escòcia establí un col·legi de jesuïtes a Holyrood i al maig de 1.688 va fer que l'abadia acollís una capella catòlica per als cavallers de l'Ordre del Card. Un petit plafó informatiu de benvinguda ens ajuda a imaginar-nos com era l'abadia i ens explica breument la seva història.
Roger Griffit l'any 1.852 va fer el següent dibuix que representa la Capella Reial de l'abadia d'Holyrood durant el regant de Jaume VII d'Escòcia . Font: Danie, William S ( 1.852 ), Història de l'Abadia i Palau d'Holyrood Edinburgh. Duncan Anderson pàgines 123-124.
Recordeu que el passat mes d'octubre, a l'entrada " L' Ordre del Card ", vàrem visitar la Catedral de Saint Giles d'Edinburgh que acull The Thistle Chapel ( la Capella del Card ), d'estil neogòtic, construïda els primers anys del segle XX i finalitzada l'any 1.911.
Al novembre de 1.688 Guillem III d'Anglaterra i II d'Escòcia derrocà a Jaume VII d'Escòcia en el marc de la Revolució Gloriosa. L'església i la cripta reial de l'abadia foren saquejades.
Llavors la Canongate Kirk, una congregació de l'església d'Escòcia, construí la modesta església de Canongate per acollir als fidels expulsats de l'abadia. L'any 1.758 es reconstruí el sostre però un huracà, l'any 1.768, col·lapsà el sostre quedant l'abadia com està actualment.
Una senzilla placa ens explica que aquest espai acull les tombes de Jaume V d'Escòcia, de la seva esposa Magdalena de Valois ( morta al setze anys de tuberculosi ) i de dos dels tres fills que Jaume V tingué amb Maria de Guisa, la seva segona esposa: Jaume duc de Rothesay i Artur duc d'Albany. La tercera filla d'aquest matrimoni fou Maria I d'Escòcia, coneguda com Maria Stuart, que està enterrada a l'abadia de Westminster a Londres.
Deixem l'abadia i el palau reial que estan envoltats d'uns magnífics jardins, un espai de quatre hectàrees, per passejar-hi. Només començar a caminar per la sendera, ens girem, i podem veure a l'esquerra l'abadia i a la dreta el palau.
Caminar lentament contemplant el paisatge del parc d'Holyrood, el turó d'Artur's Seat i els seus Salisbury Crags - una cinglera de diabasa i basalt ( dues roques magmàtiques)- , és molt reconfortant.
Quan es construí el palau, en aquests jardins es celebraven tornejos, es feien concursos de tir amb arc i es practicava la caça i la falconeria.
Deixem els jardins i ens tornem a apropar en pocs minuts al nou parlament d'Escòcia per iniciar una nova descoberta.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada