dijous, 3 de gener del 2019

Del santuari del Miracle al Peu del Romeu...

Durant les festes de Nadal és una bona idea passejar fins a la capella del Peu del Romeu, a la cantonada dels carrers Major i Cavallers de Lleida. L'Agrupació Lleidatana de Pessebristes hi te la seu social i fins al proper dia sis de gener podreu gaudir de més de cent diorames repartits entre la capella i les tres plantes.


La capella és una construcció del segle XIV, gairebé cúbica,  d'estil gòtic amb dues grans portes adovellades ( com podeu veure a la fotografia anterior). A la façana del carrer Cavallers hi ha un altra porta més petita. Sobre l'antiga estructura al començament del segle XX van afegir-hi un segon nivell donant al conjunt un aspecte de torre.


Dels molts diorames vull mostrar-vos un dels quatre del mestre pessebrista de Sant Pere de Torelló Manel Font. Quatre petites joies que reprodueixen tres retaules barrocs catalans i l'interior de la catedral de Vic. Em centraré en la reproducció a escala del retaule barroc del santuari del Miracle del municipi de Riner, a la comarca del Solsonès, construït per Carles Morató i Brugaroles que es considera un dels millors escultors barrocs catalans.
A les sis properes fotografies podreu comparar el retaule de Carles Morató amb la feinada del pessebrista Manel Font. Primer veureu fotografies generals o de detall del retaule i a sota generals o de detall del diorama a escala.



Obra espectacular contractada l'any 1.747, fou enllestida per Carles Morató l'any 1.758, i del 1.760 al 1.774 el pintor solsoní Antoni Bordons s'encarrega de la policromia i els daurats.



Carles Morató va fer el gran retaule amb fusta d'àlber i pi. Una obra monumental, d'una alçaria de vint-i-tres metres i una amplària de dotze metres, formada per tres cossos sobreposats.



Diu la tradició que l'any 1.458 la Mare de Déu s'aparegué a dos nens: Jaume i Celdoni. L'any 1.459 s'edificà la primera església i al 1.546 la segona. Abans de marxar, alcem la mirada per veure l'orgue renaixentista construït l'any 1.593 i  restaurat fa poc temps. Deixem el santuari del Miracle sortint de l'església actual ( la tercera ) inacabada, construïda l'any 1.652.


Que la mandra no us faci quedar a casa. Tapeu-vos bé, submergiu-vos en la boira i aneu a la capella del Peu del Romeu on podreu gaudir de l'art dels diorames fins al proper diumenge des les 6 a les 8,30 de la tarda.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada