dissabte, 12 de gener del 2019

Al soterrani de la llibreria...

Avui us proposo descobrir els secrets de la llibreria Caselles situada al cor del carrer Major, concretament al número quaranta-sis. Aquesta empresa familiar, avui llibreria de referència de Lleida, va començar com a quiosc de venda de diaris l'any 1.914 als portals de l'Ajuntament i l'Arc del Pont per anar posteriorment a la plaça de Sant Francesc.


Al voltant del 1.934 Bonaventura Caselles transformà el quiosc en la llibreria-papereria del carrer Major on continua omplin de llibres la vida dels lleidatans des de ja fa més de vuitanta anys. Els seus fills Bonaventura i Josep van continuar consolidant el negoci i actualment s'encarreguen de la llibreria els seus nets Josep Maria, Ramon, Jordi i Joan dirigint un total de vint-i-tres treballadors.


Ara que ja hem entrat us proposo anar a la dreta i baixar per l'escala de cargol per anar al soterrani d'aquest edifici de sis plantes comercials on trobareu milers de llibres.


Hi ha una colla de botigues del nostre llarguíssim Eix Comercial que "amaguen" restes arqueològiques. Al blog hem vist les de la joieria Lavaquial i de la ja desapareguda Antiga Casa Inglés. La llibreria Caselles ens fa un gran regal quan acabem de baixar aquesta escala.


L'espai, avui ple de llibres, és un antic celler del segle XVII amb parets i volta de pedra que com podreu veure a les fotografies esta ben conservat.


Antigament estava destinat a guardar oli i vi. L'any 1.994 els propietaris de la llibreria decidiren restaurar-lo. Les feines foren dues: recuperar l'antiga estructura i impermeabilitzar tot el celler.


L'antic celler està inclòs al Catàleg de Béns Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal ( POUM ). Molts dels locals on es troben les restes arqueològiques del Centre Històric de Lleida estan destinats a activitats terciàries i amb un us eminentment comercial.


Al fons del soterrani encara podeu observar, aixecant la mirada, la trapa per on es baixaven el vi o l'oli a l'antic celler del segle XVII.


Avui, evidentment, ja no té aquesta funció però serveix per subjectar el sistema d'il·luminació d'aquesta part de la llibreria Caselles.


Torna cap a l'escala de cargol amb intenció de pujar a la planta baixa i aprofito per fer una última mirada a la volta. Però no marxem de la llibreria Caselles perquè encara amaga més secrets...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada