dimarts, 28 de maig del 2019

De Glasgow a Liverpool... ( 1 ).

Les llambordes són les protagonistes d'una de les zones de Liverpool que l'any 2.004 foren declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Parlo de William Brown Street, un carrer en el que tots els edificis ( museus, galeries, biblioteques ) són públics - únic cas en el Regne Unit. Passejar-hi és gaudir d'una oferta cultural espectacular.


Entre l'estació de Lime Street, a la part superior, i l'entrada al túnel de Queensway us espera un carrer que era conegut com Shaw's Brow. L'any 1.860 el parlamentari i filantrop William Brown donà el terreny per construir-hi una biblioteca i un museu. El carrer duu per aquesta justificadísima raó el nom de Sir William Brown, 1st Baronet of Richmond Hill. Just davant de l'estació hi ha el gran edifici neoclàssic de St. George Hall, que podeu veure a la fotografia anterior. Entre el gran edifici neoclàssic i el Wellington Memorial Statue, podeu apreciar a la propera fotografia de detall, el nostre objectiu d'avui: la Walker Art Gallery.


La Walker Art Gallery forma part del National Museums Liverpool. L'edifici neoclàssic, obra dels arquitectes Cornelius Sherlock i H.H Vale,  fou inaugurat l'any 1.877. L'inici de la seva col·lecció data del 1.819. L'origen cal buscar-lo en la compra de trenta-set pintures de William Roscoe, un banquer que s'arruinà i vengué la seva col·lecció. Fou comprada per la Liverpool Royal Institution, una societat creada al 1.814 per promocionar la literatura, la ciència i l'art. Amb el pas dels anys s'ha anat ampliant i mostra pintures, escultures , gravats, dibuixos, ceràmica... des del segle XIII fins al XXI; transformant-se en una de les col·leccions d'art d'Anglaterra més importants fora de Londres.


El nom de la galeria és el del seu fundador, Sir Andrew Barclay Walter que fou alcalde de Liverpool i un industrial cerveser. Obre tots els dies de les deu del matí a les cinc de la tarda excepte els dies 24, 25, 26, 31 de desembre i 1 de gener. L'entrada és gratuïta, excepte les exposicions especials com  la que visitarem virtualment. Estic segur que no us sabrà gens de greu pagar nou lliures per entrar-hi... Els fons s'exposen en quinze sales ordenades cronològicament. Pugem el tram d'escales per entrar a la Walter Art Gallery i donem un cop d'ull al cartell que anuncia l'exposició "Charles Rennie Mackintosh. Making the Glasgow Style".


Fins al vint-i-sis d'agost podeu descobrir la vida i obra del gran dissenyador, arquitecte i aquarel·lista escocès Charles Rennie Mackintosh ( 1.868 - 1.928 ),  i el treball del seus amics i contemporanis més propers. Una oportunitat espectacular per veure lluny d'Escòcia 250 objectes del moviment conegut com The Glasgow Style, l'únic moviment modernista del Regne Unit.


A la propera fotografia de detall podeu veure el cartell de James Herbert MacNair i les germanes Frances i Margaret Macdonald dedicat a The Glasgow Institute of The Fines Arts.


Charles Rennie Mackintosh va conèixer, es va fer molt amic i es va casar al 1.902 amb Margaret Macdonald a l'escola d'Art de Glasgow. El seu amic Herbert MacNair es va casar amb la germana de la Margaret, Frances Macdonald.  Aquest grup d'amics artistes, coneguts com The Four ( Els Quatre ) foren l'ànima del The Glasgow Style.


Els mobles dissenyats pel geni escocès són fascinants. A la propera fotografia podeu gaudir de la cadira de respatller alt per a les sales de te Argyle Street .


El Glasgow Style també embellí el món del llibre. Dues de les figures d'aquest moviment foren Talwin Morris ( dissenyador de llibres, mobles i treballs de metall )  i Jessie Marion King ( il·lustradora de llibres infantils, dissenyadora de joies, teles i pintora de ceràmica ).


A finals del segle XIX les idees es van difondre a través de la paraula impresa. Les portades dels llibres eren molt atractives i ajudaven a vendre'ls. Les il·lustracions donaven vida a les paraules. Talwin i Jessie eren membres del cercle que freqüentava l'estudi de les germanes Macdonald.


A la fotografia anterior de detall podeu veure dos quaderns de dibuix que Talwin Morris va fer al 1.895 mentre residia a Dunglass, Bowling i Dumbartonshire. Petites joies de tapa dura folrada amb lli, fetes amb tinta, aquarel·la i llapis sobre paper.
A la propera entrada dedicada a l'exposició "Charles Rennie Mackintosh. Making the Glasgow Style", acabarem la descoberta de les fascinats propostes modernistes escoceses.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada