dimecres, 8 de maig del 2019

Els panteons de les Avellanes ( 1 ).

Els Comtes d'Urgell Ermengol VII i la seva dona Dolça de Foix van fundar el monestir de les Avellanes amb l'objectiu d'acollir una comunitat de monjos premostratencs. En el seu testament del 1.177 el Comte deixà escrit que volia ser enterrat a l'església del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, però no va ser així. Fou Ermengol X, el novè que el seguí en la línia successòria vuitanta-quatre anys després, qui va fer la reforma del Monestir perquè acollís el Panteó dels Comtes d'Urgell. Els sepulcres van estar a l'església del monestir des del segle XIV fins a inicis del segle XX. Al Museu de la Noguera, a la plaça dels Comtes d'Urgell número cinc de Balaguer, podem veure fotografies antigues en les que els panteons funeraris de la dinastia Urgell encara estaven al Monestir.


A les dues entrades que dedicaré als panteons veurem primer les antigues fotografies del Museu de la Noguera, després visitarem el lloc que ocupaven a l'església del monestir per acabar visitant virtualment The Cloisters, una subseu del Metropolitan Museum of Art de New York. Començarem amb el doble sepulcre que acull a Àlvar I d'Urgell i la seva dona Cecília de Foix, que eren els pares d'Ermengol X.


Anem ara al monestir per veure l'espai que acollí aquest sepulcre. Preparats per entrar a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ?


El silenci és impressionant. Observant la nau central, a l'esquerra hi havia l'antic panteó d'Àlvar I i Cecília de Foix, i a la dreta el del seu fill Ermengol X.


L'església es començà a construir al segle XIV  en estil gòtic. Si ens apropem a l'absis central de forma pentagonal podrem veure el senzill sepulcre que substitueix a la joia que està a The Cloisters de New York.


L'any 1.836 com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal els monjos premostratencs del monestir foren expulsats. La desamortització implicà l'abandó del monestir, i el seu posterior espoli i destrucció de béns. El monestir fou venut diverses vegades, i l'any 1.906 el banquer lleidatà Agustí Santesmasses i Pujol vengué els sepulcres gòtics dels Comtes d'Urgell a un antiquari de Vitòria per quinze mil pessetes...
Anem al museu The Cloisters per observar detalladament els panteons tristament venuts, Les fotografies que podeu consultar a la pàgina web del museu americà són de domini públic i d'una bona resolució. Podeu comprovar-ho clicant al proper enllaç: Metropolitan Museum of Art ( US ). La rodeta del ratolí permet ampliar qualsevol detall de la fotografia.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US )

Abans de la venda dels sepulcres, Josep Utgé, majordom del convent va treure les restes dels Comtes d'Urgell i, inicialment, les diposità sota l'altar de l'església del monestir de les Avellanes.


Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US )

Josep Utgé era fill de Vilanova de la Sal , per això posteriorment va enterrar més dignament les restes dels Comtes d'Urgell a l'església del seu poble.


                                          Font fotografia: web Metropolitan Museum of Art ( US )

Quan es va fer pública la venda dels panteons el bisbe d'Urgell en reclamà el retorn. També l'any 1.907 Francesc Macià i Llussà, que fou Diputat a Corts del 1.907 al 1.923, intentà recuperar els sepulcres. Però és evident que no van tornar al monestir...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada