Avui visitarem virtualment una biblioteca que mira a la ciutat des del turó de la Seu Vella. Passejarem tranquil·lament fins a la plaça de la Paeria per enfilar l'antiquíssim carrer del Clavell. Després de la conquesta de Lleida l'any 1.149, una de les famílies nobles que s'establí a la ciutat foren els Clavell. El carrer on vivien era el carrer d'en Clavell. Quan es van retolar els carrers per primera vegada es canvià el d'en per del, passant de carrer d'en Clavell a carrer del Clavell. Pujant les escales d'aquest carrer aviat ens sorprèn l'edifici del Col·legi d'arquitectes.
Abans d'agafar el carrer del Canyeret per entrar al Col·legi d'arquitectes donem un cop d'ull a l'edifici. Les finestres del tercer pis amaguen un petit tresor...
El projecte és dels anys 1.990-1.994 i l'execució es va fer del 1.994 al 1.996. L'edifici de la nova seu del COAC ( Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ) a Lleida és obra dels arquitectes Francisco Burgos i Luis de Pereda.
L'edifici té dues parts ben diferenciades. L'àrea inferior, amb murs de pedra de color daurat i gris, encaixa en el complicat relleu del turó de la Seu Vella. La part superior és un prisma amb els murs de color argila, una magnífica talaia de la ciutat.
Agafem l'ascensor i pugem a la tercera planta on ens està esperant la protagonista de l'entrada d'avui. La biblioteca del COAC té una història centenària i és la segona d'Europa en nombre de volums.
Els col·legiats poden consultar les més de 180.000 referències que s'acumulen a les diferents seus del Col·legi d'Arquitectes. A cada demarcació del COAC es poden consultar els volums dipositats en ella i els fons comuns. A la propera fotografia podeu veure les finestres de les que us parlava a la segona fotografia de l'entrada d'avui.
Si ens apropem a les finestres, la lliçó d'arquitectura en directe és fascinant... Podeu xalar amb la Seu Vella, i gaudir del Palau de Justícia ( amb una superfície de 12.000 metres quadrats ) i la Torre de l'ascensor del Canyeret obra de B01arquitectes.
La llum natural inunda la biblioteca lleidatana. Els col·legiats poden gaudir d'accés i consulta al COAC i autoritzar en nom seu a altres persones a fer ús de la biblioteca.
A més a més del servei de préstec convencional i de reproducció de documents, també hi ha un servei de préstec interbibliotecari.
Es pot demanar en préstec qualsevol material que formi part del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya. Cal consultar el Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes i fer la sol·licitud.
Els prestatges plens de llibres folren les parets de la biblioteca que al centre té de protagonistes quatre grans mobles arxivadors horitzontals que apareixen en diverses fotos de l'entrada d'avui i que a la propera fotografia podeu apreciar perfectament.
Aquests mobles arxivadors estan dissenyats per guardar i classificar plànols, gravats, dibuixos... Molt aviat podreu gaudir al blog d'alguna de les joies que hi ha als seus calaixos.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada