divendres, 11 d’octubre del 2019

Al bitllet de cent rubles...

La passada diada de Sant Jordi vàrem recordar al nostre patró passejant virtualment per la bellíssima ciutat de Sant Petersgurgh. Al blog hem continuat caminant tranquil·lament pel seu centre històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. No deixeu de visitar-la i obriu molt bé els ulls perquè una desena part de la superfície urbana està coberta d'aigua. A més a més del riu Neva hi ha 86 petits rius i canals amb 400 ponts, 21 de llevadissos...
Al més de junt vam fer un salt de 700 kilòmetres per començar a visitar Moscou, amb les tres entrades dedicades a la Biblioteca Lenin, la tercera més gran del món en nombre de llibres. Avui tornem a la capital russa, concretament a la plaça Teatrálnaya, on ens espera el teatre Bolshoi,amb una majestuosa entrada neoclàssica amb grans columnes de pedra calcària.


La mítica companyia fou fundada l'any 1.776 pel príncep Piotr Urussov i l'empresari anglès Michael Maddox. Les primeres representacions les van fer en cases particulars fins que l'any 1.780 Maddox edificà un teatre al carrer Petrovka. El teatre Petrovsky desaparegué en un incendi l'any 1.805. L'edifici actual, edificat sobre les restes del teatre Petrovsky, és obra de l'arquitecte neoclàssic rus Osip Bové. La inauguració del Bolshoi va ser el 18 de gener de 1.825 amb el ballet Cendrillon ( la Ventafocs ), obra del compositor català Ferran Sor i Muntades. L'any 1.853 un incendi provocà danys importants. El teatre es reconstruí seguint el projecte de l'arquitecte italià Albert Kavos i al 1.856 tornà a obrir les portes.
Si aixequem la mirada veurem, entre els dos frontons de la façana principal del gran edifici neoclàssic, una escultura d'Apol·lo- déu de les arts- dirigint una quadriga al galop...


L'any 2.005 el teatre tancà les seves portes per poder-lo remodelar a fons. No tornà a l'activitat quotidiana fins al 28 de setembre del 2.011. L'any 2.009 començà la restauració del conjunt escultòric d'Apol·lo dirigint la quadriga en la que van veure que la fina coberta de bronze d'una de les potes d'un cavall s'havia substituït per plom en alguna de les restauracions anteriors, i que les estructures de suport estaven molt malmeses per la corrosió. Els tècnica van reforçar els suports i cobriren el conjunt escultòric amb varies capes d'un compost especial per protegir-lo de la dura climatologia de Moscou.


Estar a tocar d'aquest teatre és tot un luxe per als que estimem el món de les arts. Impressiona la magnitud del gran edifici neoclàssic, un dels més importants del món en opera i ballet.


Però si visiteu Moscou, a més a més de portar el Bolshoi en la col·lecció d'emocions i records que us regala la capital russa, el portareu a la cartera...


El bitllet de 100 rubles ( aproximadament 1,30 € ) en una de les seves cares té de protagonista el conjunt escultòric d'Apol·lo dirigint una quadriga al galop, obra de Peter Clodt von Yürgensburg, que fou escultor del tsar Nicolau I de Rússia qui, al parlar d'en Peter afirmava: " Els seus cavalls eren més bells que els millors sementals".


L'altra cara del bitllet de 100 rubles ens mostra l'edifici neoclàssic del teatre Bolshoi vist des de la plaça Teatrálnaya. La remodelació, que durà sis anys, ha costat 21.000 milions de rubles ( uns 500 milions d'€ ), Un petit detall, s'han recuperat les àligues i els emblemes tsaristes. Sota la plaça, davant del teatre s'ha construït una sala de concerts subterrània amb una profunditat de 20,5 metres,anomenada Beethoven molt aïllada perquè a tocar té una estació de metro, i amb una capacitat per 330 espectadors.
Observant la monumental façana des de la plaça Teatrálnaya dirigim la nostra mirada a la dreta veurem una de les joies de la capital russa, l'hotel Metropol, un bellíssim edifici modernista.


Si girem en lloc de mirar a la dreta mirem a l'esquerra el protagonisme és per l'edifici de la Duma, la cambra baixa del parlament rus amb 450 diputats. A la propera fotografia podeu veure l'edifici coronat amb una bandera de Rússia.



Deixem la plaça Teatrálnaya per passejar uns minuts fins a la propera Plaça Roja on ens esperen uns magatzems amb molta història...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada