dijous, 5 de març del 2020

Cinquantè aniversari.

Des del passat 20 de febrer ( Dijous Gras ) i fins al 26 de febrer ( Dimecres de Cendra ) Solsona ha celebrat el cinquantè aniversari del seu Carnaval. Amb el nom de Fiesta Mayor de Invierno el grup La Joventut Solsonina recuperà el Carnaval, festa que feia una colla d'anys que estava prohibida. Solsona fou la primera ciutat de Catalunya en recuperar aquesta festa, un Carnaval que es celebrà durant la dictadura franquista.


Com podeu veure a la fotografia anterior el Portal del Pont, acabat l'any 1.805 i que fou l'entrada principal de la ciutat després de la construcció a finals dels segle XVIII del pont de pedra sobre el riu Negre, lluïa un magnífic pastís d'aniversari.
La revista Descobrir Catalunya, ha dedicat el número 264, del passat mes de febrer, a Solsona la petita ciutat de les grans emocions.


El dossier central de la revista està dedicat a la petita ciutat de la Catalunya Central. El fotògraf Òscar Rodbag, amb la complicitat de la gent de Solsona, ens regala unes imatges espectaculars. Les seves fotografies del Carnaval, a més a més de ser les protagonistes del dossier central de la revista, són l'eix de l'exposició singular Benvinguts al Carnaval més boig.
A la fotografia anterior podeu contemplar la portada de la revista Descobrir, i a la següent -de gran format- penjada al Portal de Llobera, del 1.697, La Draca emergeix de les flames i ens vol espantar...


Si passegeu per Solsona podreu gaudir d'onze grans fotografies ( deu al centre i una a la carretera de Manresa ) que ens conviden a la descoberta de la ciutat. Un itinerari que trobareu a diferents punts informatius com el de la propera fotografia.


La imatgeria del Carnaval la veureu fotografiada als llocs més emblemàtics de Solsona. Si anem al Portal del Castell, del segle XIV i reconstruït al 1.740, el protagonisme és per la fotografia de l'Orquetra Patinfanjàs sobre rodes.


L'Orquestra Patinfanjàs és una peça imprescindible del Carnaval de Solsona. Són els encarregats de tocar la música per banda escrita pel mestre Joan Roure.


Continuant amb la proposta de l'Ajuntament i la revista Descobrir Catalunya, gairebé a tocar del Portal del Castell, a la plaça del Camp, ens espera la fotografia de gran format que ocupa bona part del mur del pati de primària de l'escola Arrels. El Mocós, a l'hora del pati està molt ben acompanyat. L'edifici de l'Escola de les Monges és anterior al 1.741.


Al carrer de Sant Llorenç trobem dues fotografies gegantines. Al número tres ens espera, inpacient, Les juntes de Carnaval s'ajunten pel 50è aniversari. El carrer és tan estret que em resulta difícil mostrar-vos com cal la fotografia de l'Òscar Rodbag.


Al mateix carrer, al número vint-i-dos, us sorprendrà El Tòfol Nano fa un cafè amb l'alcalde. El senyor alcalde de Solsona, David Rodríguez i González, està al balcó de la Casa de la Ciutat ( un edifici de pedra picada del primer quart del segle XVI ) remenant el seu cafè. El Tòfol Nano xerra amb ell des del balcó de Cal Molins, un edifici del 1.766 que fou casa de Carles Morató i avui acull la Biblioteca Pública.


A la plaça de la Catedral trobareu la fotografia Bon dia, Geganteta ! La Geganteta ( 1.982 ) és una de les gegantes de Carnaval, l'altra -la Geganta Boja - és del 1.979. Completen la família el Gegant Boix ( 1.978 ) i el Mocós ( 1.980 ). Els quatre foren creats pel mestre geganter Manel Casserras i Boix.


Per acabar anem virtualment a la plaça del Consell Comarcal on podrem contemplar, bocabadats, El Comte de l'Assaltu ve amb camió ! Fou construït l'any 1.986  pel genial Manel Caserras i Boix.


Els gegants i altres improperis del Carnaval satiritzen als solemnes elements del folklore geganter de Solsona protagonistes indiscutibles de la Festa Major i del Corpus.
Visitar Solsona i assaborir els seus carrers i la seva història, sempre és una magnífica idea. Aprofiteu per donar un cop d'ull a les grans fotografies d'Òscar Rodbag mentre feu una passejada difícil d'oblidar.
A més a més de les fotografies que hem vist a l'entrada d'avui, podreu contemplar: La Nana Vella necessita una reparació a l'espardenya ( al carrer de la Regata 21 ), El destí del ruc penja d'un fil ( Torre de les Hores - datada abans del 1.500 i situada darrere de Cal Santantoni -al carrer del Castell 18 - anterior al 1.565 any en el que en aqueta casa va néixer el pintor barroc Francesc Ribalta ), El Xut ens vigila nit i dia ( travessera de Llobera amb el carrer Estret ) i, ja fora del nucli antic, a la carretera de Manresa 56, Tres nans, els hostes de luxe de l'hotel modernista.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada