dissabte, 7 de març del 2020

Un cop d'ull a la planoteca ( i 10 b ).

Avui, amb la segona entrada dedicada a la Casa Rosell situada al número dos de la Rambla Nova de tarragona, tancaré la decoberta de l'Arxiu Morera que es custodia al calaix H del moble arxivador horitzontal de la biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida.


Si al classificador de l'Arxiu Morera 26/48 un plànol que mostra detalladament la façana de la Baixada del Toro del monumental edifici noucentista dissenyat per Francesc de Paula Morera i Gatell, al segon classificador, el 0/0, hi ha un plànol de la façana de la Rambla de Sant Joan que podeu veure a la fotografia anterior. Rambla de Sant Joan és el nom de la Rambla Nova. Aquesta magnífica avinguda es començà a construir l'any 1.854, any en que s'enderrocà la muralla de Sant Joan, per això aquest fou el seu primer nom.
A l'esquerra del plànol hi ha el següent text: "Proyecto de una casa en la Rambla de San Juan nº 2 esquina a la Bajada del Toro en Tarragona para Dn. Antonio Rosell Fortuny. Fachada a la Rambla de Sn Juan. Lérida     de Junio de 1.930. El Propietario. El Arquitecto" Al plànol no consta el dia ni les signatures.


La façana de la Rambla Nova és més curta ( un cos ) que la de la Baixada del Toro ( tres cossos ). Consta de planta baixa, tres pisos i una torre cilíndrica cantonera rematada amb un mirador i una cúpula brunellescciana de ceràmica vidrada de color pissarra.


A la propera fotografia de detall podeu comparar amb el plànol els tres pisos i la torre cilíndrica de la façana de la Rambla Nova.


Al primer pis, les balconades del cos cilíndric de la cantonada amb les seves balustrades, ens mostren orgulloses la seva bellesa.


A la dreta del plànol d'alçada de la façana de la Rambla Nova hi ha el plànol de secció amb les mides detallades. Els sostres van perdent alçària. De la planta baixa al tercer pis podem llegir els metres: 4,300 - 3,680 - 3,330 - 3,050 ( 3,250 on hi ha la torre ).


A les dues façanes, a més a més de les balconades, balustrades i balcons, destaca la torre cilíndrica cantonera que mira permanentment al mar.


La propera fotografia de detall ens deixa observar atentament la cúpula i el mirador ( a l'esquerra ) i una part de la balustrada que corona la façana ( a la dreta ).


A la propera fotografia podeu veure detalladament la balustrada que corona la façana de la Rambla Nova i la barana de ferro forjat de la balconada del tercer pis.


A la planta baixa cal destacar els tres grans finestrals ( esquerra ) i la porta d'accés a l'edifici ( dreta ) flanquejada per dues columnes; amb un bon treball de forja.


La fotografia de detall anterior ens mostra els dos elements arquitectónics de la façana de la Rambla Nova: un gran finestral a l'esquerra i la porta d'accés a l'edifici a la dreta. La fotografia de detall següent és de la reixa del finestral.


A la porta d'accés, emmarcada per dues columnes, podem gaudir d'un bon treball de ferro forjat que podeu apreciar detingudament a la propera fotografia.


La cantonada cilíndrica, amb el mirador i la cúpula, sembla un far al cor de la ciutat de Tarragona. La balconada seguida de la balustrada del primer pis, i la balustrada que corona l'edifici són espectaculars.


Torno el plànol al classificador i el deixo al calaix H del moble arxivador horitzontal. Em trec els guants que protegeixen el document quan el consultes mentre penso en la gran feina feta per l'arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell. Un tarragoní profundament lleidatà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada