dimecres, 11 de març del 2020

L'església del terraplè...

Després de deixar el centre històric de Sant Petersburg creuant el riu Neva pel pont de l'Anunciació, arribem a l'illa Vasilievsky. Mentre creuem el gran riu ja veiem a la nostra esquerra el Nabereznaya Leitenenta Schmidta ( el terraplè del tinent Schmidt ). A més a més de la colla de vaixells i creuers segur que l'església de l'Assumpció farà que atureu la vostra mirada sobre ella.


Molta de la gent que va arribar a Sant Petersburg als segles XIX i XX començà la seva vida en aquest passeig del riu Neva on encara hi ha molts edificis antics de quan es fundà la ciutat. L'illa Vasilievski es començà a edificar en temps de Pere I el Gran que fou tsar de totes les Rússies entre 1.692 i 1.725.


Fora dels circuits turístics tradicionals, la visita a l'església de l'Assumpció és fonamental. Les seves cúpules bulboses, pròpies de l'arquitectura islàmica i bizantina, amb els seus daurats i platejats, us deixaran bocabadats.


L'església i l'hostatgeria foren edificades seguint el projecte de l'arquitecte Vasily Antonovich Kosyakov, un destacat seguidor de l'estil neorus. L'església de L'Assumpció dels Santíssims Theodokos i els monjos Antoni i Teodosi  fou fundada el 15 d'agost de 1.895. La capella principal dedicada a la Dormició es consagrà l'any 1.897 i les cúpules són del 1.898. A l'esquerra de l'església hi ha dos edificis de dos pisos amb habitatges dels monjos amb les seves cel·les, el safareig i altres serveis. L'hostatgeria acabada l'any 1.903 encara ofereix els seus serveis.


Els monjos de l'hostatgeria després de ser  arrestats i condemnats per activitats contrarevolucionaries l'any 1.932 els van enviar al camp de concentració de Slovki o a l'exili a la república de Kazakhstan.


La història d'aquesta església és sorprenent, l'any 1.935 la van tancar per transformar-la en uns magatzems i un any després s'utilitzà com gimnàs. Durant el setge de Leningrad, sota una cúpula pintada de verd, hi havia un observatori de defensa aèria. L'any 1.961 l'església es convertí en la primera pista de gel artificial de Leningrad, on es fundà la famosa escola de patinatge artístic. Les humitats i els fongs d'aquesta instal·lació van malmetre l'interior del temple. Les parets de la pista de patinatge estaven decorades amb el retrat de Lenin, banderes i estendards...


Font fotografia: spb.optina.ru

Ja vaig explicar-vos a les entrades dedicades a la Biblioteca Lenin i els Magatzems GUM de Moscou que em sorprengué la rapidesa i educació dels responsables quan, una cop a Lleida, els demanava informació i autorització per publicar alguna fotografia de la seva web. Als pocs dies d'escriure un correu electrònic a la gent del monestir, molt gentilment em van contestar autoritzant-me a publicar les fotografies de la seva pàgina web. Moltes gràcies. No estava permès fer fotografies de l'interior de l'església. encara que algun dels poquíssims turistes no feien cas dels avisos demostrant molt poc respecte pels fidels. La fotografia anterior de la pista de patinatge i les dels interiors són de la web spb.optina.ru.


L'any 1.991 l'edifici fou retornat a l'església ortodoxa russa i començaren les obres per restaurar-la.Moltíssima feina recuperar un espai malmès per una pista de gel de 289 metres quadrats. Calia desmantellar les parets construïdes després del tancament del temple. L'esforç dels restauradors ens permet tornar a gaudir de la bellesa de l'església de l'Assumpció.


 Font fotografia: spb.optina.ru
La complicada feina de restauració es va acabar el quinze de setembre del 2.013 moment en el que fou consagrada pel Patriarca de Moscou i de tota Rússia. No us perdeu la visita respectuosa a les litúrgies diàries, són fascinats.


Font fotografia: spb.optina.ru

Al centre de la fotografia anterior podeu veure l'espai on es conserven una part de les relíquies de Sant Ambròs d'Optima. Darrere podeu veure l'iconòstasi.


 Font fotografia: spb.optina.ru

L'església de l'Assumpció és d'estil neorus, també conegut amb els noms de rus-bizantí o pseudorus, una tendència de l'arquitectura russa dels segle XIX i principis del XX. Està construïda amb maó i formigó. Els mosaics exteriors es van fer al taller de V.A.Frolov. A la propera fotografia podeu veure l'iconòstasi amb la Porta Santa oberta. Aquesta porta de dos fulles a la fotografia anterior està tancada.


Font fotografia: spb.optina.ru

L'espai interior de la cúpula està decorat amb un Crist Pantocràtor amb querubins i serafins. La restauració va finalitzar l'any 2.007. Sota el tambor de la cúpula podem veure  les pintures: El Naixement de Jesús, El Baptisme del Senyor, El Descens cap a l'infern i l'Ascensió del Senyor.


 Font fotografia: spb.optina.ru
Abans del tancament de l'església hi havia icones pintades per monges del monestir de Novodevichy de Moscou, fundat l'any 1.524,  i per una sèrie pintors d'icones dirigits per Nikolai Mikhailovich Sofonov.


 Font fotografia: spb.optina.ru
Va ser molt emocionant veure com el sacerdot al final de la litúrgia amb un petit pinzell ungia als fidels al front. El crisma és una barreja d'oli d'oliva, essències i perfums naturals.


Si teniu cinc minuts us recomano visionar el proper vídeo, que també trobareu a la pàgina web spb.optina.ru, en el que podeu veure l'interior de l'església de l'Assumpció. Puc assegurar-vos que les veus que sentireu encara són més impressionants en directe...


   

Deixem la gran passejada per  Sant Petersburg per anar al Palau de Peterhof, a només vint-i-nou quilòmetres de la bellíssima ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada