dijous, 16 d’abril del 2020

Cases singulars de Lleida ( 44 ).

Després d'observar atentament el Col·legi Maristes-Montserrat, projectat per l'arquitecte lleidatà Joaquim Porqueres i Bañeres l'any 1.921, passegem tranquil·lament fins a l'avinguda de Blondel on ens aturarem a donar un cop d'ull a cinc edificis singulars contigus, del número vint-i-tres al quinze. 


Començarem per l'antic Banc d'Espanya. A la fotografia anterior podeu veure les façanes de l'avinguda de Blondel i part de la del carrer Saracibar.


Fou construït l'any 1.936 seguint el projecte de l'arquitecte asturià Luis Menéndez Pidal Álvarez, que al 1.921 entrà d'arquitecte del Banc d'Espanya. Un edifici sever i imponent amb una façana principal protagonitzada per una columnata neojònica. Una mostra contundent d'historicisme de base clàssica.


Les quatre grans columnes jòniques suporten un entaulament en el que encara en pot llegir algunes lletres de BANCO DE ESPAÑA. L'antic Banc d'Espanya té semisoterrani, planta baixa, dos pisos i dipòsits superiors. Hi ha un pati central amb una gelosia de vidre.


Fins l'any 2.003 fou la sucursal a Lleida del Banc d'Espanya. Al 2.008 es rehabilità per acollir dependències de la Delegació d'Hisenda. A la fotografia anterior podeu veure la façana de l'avinguda de Madrid. Si us apropeu a les reixes se us encongirà el cor al veure els nombrosos impactes de bala de la Guerra Civil...


A l'entrada del juny del 2.012 "Calfred a la reixa" us mostrava molts d'aquests impactes. Si cliqueu a l'enllaç anterior  podreu recordar-ho.
A l'esquerra de l'antic Banc d'Espanya hi ha l'antic edifici de FECSA ( Forces Elèctriques de Catalunya Societat Anònima ), d'estil historicista de base clàssica.


La simètrica façana està dividida en tres parts: la planta baixa amb l'accés a l'edifici, el cos central amb la primera i segona planta, i la planta superior rematada amb un petit frontó. A la planta central, com podeu veure a la propera fotografia, també hi ha capitells jònics com a l'antic edifici del Banc  d'Espanya que té a la dreta.


Edificat la primera meitat del segle XX es desconeix l'arquitecte que el projectà, però sabem que Lluís Domènech i Torres ( net d'en Lluís Domènech i Montaner ) afegí l'any 1.948 la planta superior.


Deixem el número vint-i-u de l'avinguda de Blondel per centrar la nostra mirada al número dinou on trobem l'antiga Cambra de la Propietat Urbana construïda l'any 1.936 seguint el projecte de l'arquitecte Josep Maria Font Blanco.


Una altra mostra de l'historicisme de base clàssica amb una façana protagonitzada pels arcs de mig punt: tres a la planta baixa i tres a la part superior. L'edifici està coronat per un frontó amb l'escut de Lleida. A diferència dels dos edificis anteriors, els capitells no són jònics sinó corintis.


Actualment és la seu del Partit Socialista de Catalunya. Si us fixeu en la finestra que hi ha a la dreta de la porta d'accés, al medalló central de la decoració de l'arc de mig punt, podem llegir l'any en que es construí l'edifici: 1.936.


Anem del número dinou al disset on ens espera un edifici d'habitatges, amb la planta baixa dedicada al comerç, construït a les primeres dècades del segle XX.


Tres franges verticals protagonitzen la simètrica façana de fàbrica arrebossada pintada, pedra i ferro forjat a les baranes dels balcons. A la primera planta, els tres arcs de mig punt emmarquen els balcons que "observen atentament" als passejants del carrer de la Vila de Foix i a les cigonyes que nien a la Catedral Nova.


L'edifici noucentista està coronat a la franja central per un curiós capcer amb un cert regust barroc en el que hi ha una petita finestra. A la propera fotografia de detall el podeu observar. A sota, el final de les falses pilastres, les columnes de la finestra de l'últim pis i les mènsules.


Acabarem al número quinze, un edifici construït als anys trenta del segle passat amb la façana arrebossada pintada, pedra i ferro forjat a les baranes dels balcons de les dues últimes plantes.


Als baixos d'aquest edifici que podem situar en l'historicisme eclèctic, tenim al centre la gran portalada d'accés i a esquerra i dreta dues obertures com les de l'entrada on hi ha un establiment comercial. A la primera i segona planta hi ha quatre pilastres amb capitells. Al primer pis trobem tres balcons  amb balustrades de pedra. Les obertures dels balcons presumeixen dels seus frontons. Al segon pis hi ha quatre petites finestres amb arc de mig punt.


Com podeu veure a la fotografia de detall següent, el frontó del balcó central és circular i està rematat per dues escultures que no ens deixen llegir tota la data que hi ha a l'escut del darrere. Entre els dos homes veiem: ANY 93.


Si camino uns metres a l'esquerra i torno a agafar la càmera fotogràfica, emprant el zoom puc veure la xifra amagada per les escultures corresponent a les unitats. Si en lloc d'anar a l'esquerra vaig a la dreta podrem veure les unitats de miler. Una mica difícil però finalment descobrim que l'any és el 1.933.


Una gran balconada amb balustrada protagonitza la tercera planta. A la quarta i cinquena hi ha sis balcons amb les seves baranes de ferro forjat. A l'últim pis, entre els balcons trobem vuit columnes amb capitells corintis, la cornisa decorada i un frontó que corona l'edifici.


A pocs metres, al número seixanta-quatre de l'avinguda de Blondel, hi ha l'Antic Casal de Joventut Republicana que visitarem virtualment molt aviat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada