diumenge, 12 d’abril del 2020

Peterhof, el palau d'estiu ( i 2 ).

Pere Alekséievitxs Romànov, conegut com Pere I el Gran, tsar de Rússia entre 1.862 i 1.725, fou el creador del palau i els jardins de Peterhof. Si a l'entrada anterior vàrem passejar pels impressionants jardins, avui entrarem al Gran Palau. Recordeu que els jardins hi ha una colla de plafons informatius amb fotografies antigues que ens expliquen la destrucció patida durant la Segona Guerra Mundial. Tornem a la Gran Cascada i enfilem les escales que ens duran al palau.


Amb la seva façana de gairebé tres-cents metres el majestuós i elegant palau domina tot el complex i observa, atentament, la mar Bàltica. El primer palau, obra dels arquitectes Braunstein, Le Blond i Michetti es construí entre 1.714 i 1.725. Era un edifici de dos pisos i més estret. Penseu que no superava l'amplària de la Gran Cascada.


Entre 1.745 i 1.755 seguint el projecte de Francesco Bartolomeo Rastelli, arquitecte barroc d'origen italià naturalitzat rus, es construí l'edifici actual. Rastelli també s'encarregà d'edificar el Palau d'hivern de Sant Petersburg.


Rastelli, arquitecte favorit de l'emperadriu Elizabeth Petrovna - la segona filla de Pere I el Gran- va construir aquesta joia del barroc isabelí tenint molta cura de preservar el primer palau encarregat per Pere I. Al nou palau es va afegir un pis addicional, s'augmentà considerablement l'espai central i es crearen ela pavellons laterals. Caminar i observar les sales i menjadors ens fa pensar en el gran esforç de reconstrucció després de la destrucció feta pels nazis...


Dels molts espais, vull ensenyar-vos el menjador blanc que era el menjador privat de la família del tsar. Una sala amb les parets cobertes amb seda blanca. La taula, perfectament parada sembla esperar als Romànov. Entre la vaixella i la cristalleria destaca un sorprenent perfumador.


Mentre observem cada detall del menjador blanc, els cristalls de l'aranya o salomó - les làmpades que es pengen al sostre- s'encarreguen de crear una atmostera especial. Si baixem la mirada apreciarem el magnífic treball de fusta ricament treballat.


Mirar per les finestres del Gran Palau té premi. A la propera fotografia podeu veure la part superior de la Gran Cascada. El gran doll d'aigua de la font de Samsó està aturat i ens permet observar clarament com el canal central duu l'aigua de les fonts fins a la mar Bàltica. A l'altre costat del golf podem veure, una miqueta més fosc, Finlàndia.


La fotografia següent és d'un raconet de la gran sala d'acollida blava. A la dreta, darrere de les taules parades esperant als comensals, hi ha un curiós sistema de calefacció. Si us conviden els tsars, no caigueu al parany. Les fruites de cera eren per confondre als convidats i riure's  d'ells...


Els dormitoris del palau també us sorprendran. Els daurats, com en bona part de l'edifici, i els terres de fusta molt ben treballats són els protagonistes. Està molt clar que el mobiliari està a les antípodes del disseny minimalista...


Abans de marxar del Gran Palau, un últim regal tornant a mirar per una de les moltíssimes finestres que omplen de llum l'interior de l'edifici.


Són les cinc cúpules daurades de l'església de sant Pere i sant Pau que originalment fou consagrada el 10 de setembre de 1.751. També construïda per Francesco Bartolomeo Rastelli entre 1.747 i 1.751 ocupa el bloc oriental del Gran Palau.
Deixem el complex de Peterhof per anar a Moscou on canviarem d'estil arquitectònic passant del barroc isabelí al modernisme rus.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada