dissabte, 19 de setembre del 2020

Catedrals...

A l'entrada dedicada als grafits de Liverpool vàrem passejar per The Baltic Triangle, una zona de la ciutat plena d'iniciatives creatives. A pocs minuts caminant d'aquest triangle imprescindible, trobem una de les catedrals protagonistes de l'entrada d'avui, la Catedral Anglicana.


Un gran edifici d'estil neogòtic de gres ( pedra sorrenca ) vermell, amb una torre que s'enlaira 100,8 metres. A la propera fotografia la podeu veure des de la baixada dels St James' Gardens que visitarem després d'entrar a la catedral.


Aquesta és la catedral més gran del Regne Unit i la cinquena més gran del món. Sir Giles Gilbert Scott començà a construir-la l'any 1.904. Les obres van acabar l'any 1.978.


J.C.Ryle fou nomenat primer bisbe de Liverpool l'any 1.880 però la seva diòcesi nom tenia catedral. L'any 1.885 una llei del Parlament autoritzà la construcció d'una catedral en el lloc on hi ha l'actual església de sant Joan però el projecte fou abandonat. Finalment es construí a la muntanya de sant Jaume. A l'interior de la catedral hi ha una botiga dedicada al temple i una cafeteria a la part superior.


Les dimensions de la catedral són espectaculars: 100,8 metres d'alçària de la torre, 188,7 metres de llarg i 9.687,4 metres quadrats de superfície. Sortim tranquil·lament per passejar pels jardins de sant Jaume.


St James' Gardens, que antigament va ser el cementiri de St. James', és un parc urbà situat sota el nivell del sòl. Fins al 1.825 era una pedrera que es començà a explotar al segle XVI. Al 1.836 l'arquitecte John Foster Jr dissenyà el cementiri que funcionà fins al 1.936.


Després de netejar la gran majoria de les làpides, el cementiri es transformà en parc urbà l'any 1.972. A la fotografia anterior podeu veure el Huskisson Monument on està enterrat William Huskisson, estadista britànic, financer i membre del parlament.


La catedral anglicana és una de les dues catedrals de la ciutat. Si passegem uns vuit-cents metres per Hope Street trobem la catedral Metropolitana ( catòlica ).. El carrer duu el nom de William Hope, un gran comerciant de Liverpool que tenia la casa on avui hi ha la Royal Liverpool Philharmonic ( que podeu veure a la fotografia anterior ).


Quan arribem al començament de Hope Street ja veiem la curiosa catedral ( esquerra de la fotografia anterior ). A la dreta podeu observar l'original façana de l'Everyman Theatre que ocupa del número cinc a l'onze del carrer. La propera fotografia de detall us permet observar part de la façana.


L'escassetat d'un producte alimentari bàsic com la patata a Irlanda estre 1.845 i 1.849 ( coneguda com la Gran Fam Irlandesa ) tingué com a conseqüència un gran creixement de la població catòlica de Liverpool. Mig milió d'irlandesos van fugir a Anglaterra. El bisbe Alexander Goss ( 1.814 - 1.872 ) encarregà l'any 1.845 a Edward Welby Pugi la construcció d'una catedral.


L'any 1.856 la capella de la Mare de Déu Immaculada ja estava acabada. Els pocs recursos econòmica van aturar les obres i la capella serví de parròquia fins a la seva demolició a la dècada dels 80 del segle passat.
L'arquitecte Edwim Lutyens dissenyà una nova catedral. De la seva proposta, l'any 1.956 finalitzà la construcció de la cripta però les obres no van continuar per motius econòmics. Adrian Gilbert Scott proposà una nova catedral reduint les dimensions i el cost, però el disseny fou molt criticat i tampoc es construí. Va ser, finalment, Frederick Gibberd qui edificà la catedral catòlica entre els anys 1.962 i 1.967.
A la fotografia anterior podeu veure la façana principal de la catedral de planta circular. L'entrada principal és per la torre-campanar de cadireta.


Enfilem les escales, ens girem i, al fons de Hope Street veiem la torre de la catedral anglicana.  Ressegueixo el perímetre circular de la catedral catòlica i gaig la fotografia de la façana posterior que podeu observar a la propera fotografia. L'edifici està construït amb pedra de Portland, una pedra calcària que s'extreu de les pedreres de l'illa de Porland. Aquest tipus de calcària s'ha fet servir per construir molts edificis monumentals de les illes britàniques.


Resulta estrany entrar en una catedral catòlica que no té la tradicional planta de creu llatina. La planta circular mesura 59 metres de diàmetre, té 13 capelles i la distribució dels bancs és concèntrica a l'altar.


Els vitralls tenen un paper molt important perquè omplen de llum i color l'interior de la catedral. Els tres colors: blau, vermell i groc, representen la Trinitat. Foren dissenyats per John Piper i Reyntiens Patrick.


Abans de sortir del temple donem una última mirada a la catedral  obra del dissenyador de paisatge, urbanista i arquitecte anglès Sir Frederick Ernest Gibberd (1.908 - 1.984).


Per acabar la passejada d'avui baixem les escales i tornem per Hope Street fins a la Liverpool Philharmonic. Anem a la dreta per Hadman Street i, en uns minuts, arribem a St. Luke's Church.


Coneguda com l'església bombardejada fou construïda entre 1.811 i 1.832 per John Foster ( pare ) i John Foster ( fill ) en estil neogòtic.


Als jardins que envolten les restes de l'església podem veure l'escultura "The Chistmas Truce" d'Andy Edwards. Ens recorda la treva de Nadal del 1.914 per jugar un partir de futbol entre soldats "enemics". Cal recordar que la Primera Guerra Mundial suposà la mort aproximadament de nou milions de soldats i set milions de civils...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada