dijous, 3 de setembre del 2020

Un cop d'ull al Tate de Liverpool.

A l'entrada anterior dedicada a la gran passejada per Liverpool vàrem gaudir d'Albert Dock, el complex d'edificis i magatzems d'estil victorià dels molls inaugurat l'any 1.846. Només entrar-hi vam trobar l'edifici Tate ubicat en un antic magatzem. Us vaig dir que no ens aturaríem en ell perquè li dedicaria aviat una entrada. Avui si que el visitarem virtualment.


Alan Bownees, que als anys vuitanta era el director del Tate de Londres, decidí crear un "Tate of the North". L'any 1.985 James Sticling rebé l'encàrrec de dissenyar la nova Tate Gallery de Liverpool. Respectant l'exterior de l'edifici de maó i pedra amb grans columnes dòriques, transformà l'interior en galeries on exposar l'art modern. La galeria obrí al maig de 1.988. A la dreta del museu ens dóna la benvinguda una gran escultura d'Ugo Rondinone.


Liverpool Mountain és una escultura de deu metres d'alçària feta amb roques de colors brillants apilades que semblen jugar amb la gravetat. S'instal·là a tocar del Tate l'octubre del 2.018. Ugo Rondinone és un artista plàstic suís que amb moltes de les seves obres pretén que l'espectador mediti...


Entrem a la galeria per amarar-nos de propostes artístiques. Obriu bé els ulls perquè les obres exposades us deixaran bocabadats. A la propera fotografia podeu veure l'obra de Michelangelo Pistoletto del 1.967 "Venus of the rags", en la que la deessa romana de l'amor, la bellesa i la fertilitat està amorrada a una gran pila de robes de colors...


Venus està d'esquena a l'espectador i la seva cara i part del seu cos "s'amaga" a la roba amuntegada. Michelangelo Pistoletto és un dels principals representants de l'Arte Povera ( art pobre ), un moviment d'artistes plàstics provinents de Roma i del nord d'Itàlia de la segona meitat dels seixanta i de la dècada dels setanta del segle passat.


L'obra del fotògraf i artista visual angolès Kiluanji Kia Henda em captivà. La sèrie del 2.013 "Rusty Mirage ( The City Skyline )" està formada per vuit fotografies -amb impressió d'injecció de tinta- d'escultures creades al desert d'Al Zaraq ( Jordània ) amb senzilles estructures de metall que formen la silueta d'una ciutat imaginaria. Cada fotografia mesura 0,665 X 1 metre.


L'artista angolès es va inspirar amb els dibuixos de sorra propis de la cultura Lunda Tchokwe. Kiluanji Kia Henda tenia vint anys quan acabà al 2.002 la Guerra Civil angolesa, un dels conflictes armats més llargs condicionat per la Guerra Freda. La guerra s'inicià després de la Guerra de la Independència l'any 1.975. Amb les seves fotografies, vídeos i performances documenta la història del seu país.


Mirar per alguna de les antigues finestres de l'antic magatzem del moll té premi. A la propera fotografia podeu veure, al centre el Museu de Liverpool (  una de les "tres desgràcies" ), i a la seva dreta The Royal Liver Building i The Port of Liverpool Building ( dos de les "tres gràcies" ).


Protegida per una vitrina podeu "mirar i admirar" la llauna de conserva del 1.961 de l'artista conceptual Piero Manzoni amb l'etiqueta "Merda d'artista"; una crítica molt clara al mercat de l'art. A l'etiqueta podem llegir en italià, francès, alemany i anglès el contingut de la llauna: " Merda d'artista. Contingut net 30 grams. Conservada al natural. Produïda i envasada al maig de 1.961". L'obra estava formada per noranta llaunes amb l'etiqueta superior numerada i signada per l'autor. Quan es van vendre el preu de cada llauna era el mateix que el de trenta grams d'or...


Per acabar aquesta pinzellada al Tate, la sorprenent obra de l'escocès Jim Lambie. Nascut a Glasgow l'any 1.964 és un artista visual especialitzat en instal·lacions escultòriques de colors i amb el treball amb cintes de vinil de colors vius que transformen màgicament el sòl de la galeria on s'exposa.


Zobop fou dissenyat inicialment l'any 1.999 a la primera exposició en solitari de Jim Lambie a The Showroom de Londres, una galeria sense ànim de lucre que exposa obres creades in situ per artistes emergents. Amb Zobop, Lambie ajusta el seu disseny multicolor a la planta de l'espai expositiu. Podem situar la proposta al moviment Op Art in Focus, que combina línies, formes geomètriques i colors per fer obres d'art sorprenents.


Després d'aquesta petita mostra de les propostes del Tate, deixem l'antic magatzem del moll transformat en galeria d'art l'any 1.988, per visitar virtualment les dues catedrals de la ciutat.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada