dilluns, 7 de setembre del 2020

Romànic andorrà ( 4 ).

Deixem el conjunt històric medieval de Les Bons, baixem el turó i tornem per la CG-2 fins a Escaldes-Engordany. Si la descoberta anterior fou l'església de sant Romà ( parròquia d'Encamp ), avui la farem a la parròquia d'Ordino, concretament a l'església de sant Martí. Recordeu que la parròquia és cadascun dels set territoris en que està dividida administrativament Andorra. Un cop a Escaldes-Engordany anem a la dreta per la CG-3 fins arribar al nucli de població de La Cortinada.


Sant Martí de la Cortinada apareix citada en un document de l'any 1.162. El temple, edificat al segle XII, es modificà als segles XVI i XVII canviant fins i tot la seva orientació.


De l'església romànica es conserva part dels murs sud i oest, la torre campanar i l'absis transformat en capella lateral. Si l'església romànica tenia planta rectangular, amb les reformes barroques es transformà en un edifici de planta gairebé quadrada.


El presbiteri romànic el trobareu a la dreta només entrar a l'església. L'absis fou reconstruït al segle XX. El campanar, de base quadrada, està situat als peus de l'antiga església. És una torre de dos pisos amb dues finestres geminades al primer i quatre al segon amb decoració d'arcs cecs i dents de serra. La coberta, a quatre aigües, és de pissarra.


Entrem a l'església i fixem-nos en el tram presbiteral on veurem dos arcs torals i entre ells dos arcs formers cegats. En aquest espai podeu gaudir d'alguns fragments de pintures murals de finals del segle XII obra del Mestre de la Cortinada.


A la propera fotografia de detall dels fragments de les pintures murals romàniques podeu veure en l'intradós de l'arc un personatge amb arc.


A la seva esquerra hi ha un quadrúpede del que destaquen les seves urpes i la llengua trífida. El podeu apreciar millor a la fotografia següent.


Els fragments de pintura mural es van descobrir l'any 1.968. El costat nord del presbiteri és l'espai on se'n conserven més.


Al centre ( part superior ) de la propera fotografia podeu veure a sant Martí, patró del temple. Amb la seva mà esquerra agafa un bàcul perquè era bisbe, i amb la dreta està beneint. A l'esquerra de sant Martí hi ha representat un clergue.


Sota la representació de sant Martí, assegut en un tamboret de tres potes ( de les que només una toca aterra ), veiem un home que duu un ganivet a la seva mà dreta i una copa que agafa amb la seva mà esquerra. Podem llegir al seu costat la inscripció Gilem Gui.ret. A l'esquerra hi ha un ocell i a la dreta un cantiret.


Al frontal del pilar trobem representat a sant Brici que fou deixeble de sant Martí i el succeí a la diòcesi de Tours. A la mà esquerra porta el bàcul de bisbe.


Després de canviar l'orientació de la nau a l'època barroca, al nou altar major es col·locà un retaule de fusta policromada dedicat a sant Martí.


Davant del retaule de l'altar major i dels altres retaules barrocs de les capelles laterals dedicades a la Mare de Déu, sant Antoni Abat i la Mare de Déu del Roser, hi ha grans reixes de ferro forjat.


Sortim de l'església però no marxem del nucli de població de La Cortinada perquè a pocs metres de sant Martí ens està esperant Cal Pal, una casa pairal singular andorrana amb una colla de segles d'història.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada