diumenge, 27 de setembre del 2020

Fundació Mas Miró ( 2 ).

A la primera entrada dedicada a mas Miró vàrem donar un cop d'ull als diferents edificis i construccions de la propietat que havien comprat els pares de Joan Miró l'any 1.911: el jardí, l'edifici principal, la casa dels masovers, el galliner, el corral, el taller i la glorieta. L'entrada acabava dirigint-nos virtualment a l'entrada de l'edifici principal.


Entrem a la casa d'indians, arrebossada i pintada de blanc, i abans de visitar-la fem una última mirada al jardí des del rebedor.


Entrant, a la dreta, trobem el celler que és l'única zona de la casa que uneix l'edifici principal amb el dels masovers. Abans el celler era un espai molt més gran on es premsava el raïm de la finca.


A la fotografia anterior i a la propera podeu veure els curiosos cups d'obra imitant la fusta on es guardava el vi. Damunt d'ells hi ha cinc bótes petites. A mas Miró es conreava la vinya, les oliveres, els ametllers i els garrofers. Amb la rehabilitació de mas Miró per museïtzar-lo també es van recuperar les terres per fer-hi cultius ecològics.


A la fotografia anterior, a la dreta, hi ha la porta per accedir a la casa dels masovers. A mas Miró s'elaborava vi ranci, un vi que agradava molt a Joan Miró i el regalava a familiars i amics.


Anem ara al menjador, estança que conserva el mobiliari original. La senzillesa i austeritat de la planta baixa contrasta amb l'encant burgés de la primera planta, on hi ha el gran saló i les habitacions, a la que pujarem a la propera entrada dedicada a mas Miró.


El projecte, del 2.017, de rehabilitació i museïtzació del mas respectà els diferents paviments hidràulics de l'edifici. A la fotografia anterior de detall podeu veure el del menjador. La senzillesa del menjador i del petit saló contigu, on rebia les visites, agradava molt al pintor barceloní. Eren els dos espais preferits de Miró.


Aquí el varen visitar amics com l'escriptor i periodista estatudinenc Ernest Hemingway, el marxant francès  d'art Pierre Matisse ( fill petit del pintor Henri Matisse ), l'escultor, pintor i dibuixant estatunidenc Alexander Calder... Un dels mòbils de Calder va estar penjat una colla d'anys en aquest senzillísim espai, lloc de trobada amb amics i marxants d'art.


Durant la visita al mas, el setembre de 1.932, del seu gran amic Alexander Calder el geni americà va fer una representació del seu minúscul circ per Joan Miró, la seva família i els pagesos de les masies més properes. Calder havia creat els personatges del circ amb materials reciclats. Mentre ell donava vida als personatges circenses la seva dona tocava l'acordió i el gramòfon. Tot això al 1.932...
Al proper vídeo de cinc minuts de durada podeu veure l'espectacle del Gran Circ d'Alexander Calder. Quan acaba el vídeo en podeu veure un altre de deu minuts del circ minúscul.

                 

Si cliqueu sobre el proper enllaç podreu llegir l'article de la Revista de Artes de Buenos Aires del Mayo/Junio 2.013 " El circo minúsculo de Alexander Calder".
Deixem l'austeritat de la primera planta per pujar al primer pis on ens esperen el gran saló i les habitacions, d'un estil molt diferent a l'humil planta baixa.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada