dijous, 17 de juny del 2021

Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 7 ).

Després d'un petit descans gaudint del silenci i la llum del claustre romànic del monestir de les Avellanes torno a l'Arxiu Gavín, situat a l'antiga fusteria del monestir, per continuar la recerca fotogràfica de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya. Si a l'entrada anterior em vaig centrar en els arxivadors del Principat d'Andorra, avui torno als de Catalunya i li demano a l'arxiver els dels municipis de Naut Aran del terçó de Pujòlo ( concretament els de Salardú - vila cap del municipi - i el de l'entitat de població d'Arties ) a la Vall d'Aran i el que custodia les antigues fotografies d'Esterri de Cardós ( del mateix Esterri i del poblet de Ginestarre ) al Pallars Sobirà. 
Comencem amb les imatges de l'església de Sant Andreu de Salardú. Les primeres cinc fotografies, les més antigues, estan acompanyades del text mecanografiat: "Salardú E.P de Sant Andreu -anys 1.900- 1.900 / 1.940 / 1.940 / 1.940".


Les dues del 1.900 són postals. A la primera podem llegir, al lateral esquerre,"Clixé de A.Gaza" i a la part superior "105 L'ARÀN Església de Salardú".


A la part del darrere de la postal hi ha imprès el text: "Unió Postal Universal. Associació protectora de la Ensenyansa Catalana. Els beneficis que s'obtinguen ab la venda d'aquestes postals se destinaran á fomentar y sostenir escoles catalanes. Fotª Samsot y Missé Gerns Barna".


A la segona postal podem llegir: "Los Pirineos (PYR 1 SERIE) 399 - Valle de Aran. Salardú-Plaza Mayor. Salardú - La Grande Place". A baix, a l'esquerra: "Phot. Labouche Fr. Toulouse".


L'església de Sant Andreu és un edifici del segle XIII de transició del romànic al gòtic. El campanar octogonal reforçat amb contraforts - amb clara funció defensiva - s'afegí al segle XV. A les dues properes fotografies les separen gairebé cinquanta anys. La primera la va fer Josep Gavín i Barceló l'any 1.974 i la següent és actual.



Deixem Salardú, vila cap del municipi, per buscar les antigues fotografies de l'església de Santa Maria de l'entitat de població d'Arties. Les imatges van del 1.930 al 1.974. A la propera fotografia, del 1.974, podem veure el campanar construït entre finals del XIII i principis del XIV, i comparar-la amb la fotografia actual.



Les pintures murals del sostre del presbiteri, de finals del segle XVI, les podeu veure fotografiades l'any 1.974 i actualment - després de la restauració del 2.012-.



Torno els arxivadors de la Vall d'Aràn i li demano al Josep Sansalvador el del municipi d'Esterri de Cardós, de la comarca dels Pallars Sobirà. D'aquest municipi compararem les fotografies de l'arxiu i les actuals de les esglésies de Sant Pau i Sant Pere i de Santa Maria de Ginestarre.
De l'església de Sant Pau i Sant Pere hi ha fotografies dels anys 1.960, 1.966 i 1.979. Entre la propera fotografia, del 1.966, i la següent han passat cinquanta-cinc anys.



L'església està documentada l'any 1.146. El campanar, de planta quadrada, podria ser una antiga torre de defensa. Té la coberta piramidal.
Les dues properes fotografies ens mostren el presbiteri, l'any 1.979 i actualment. A la primera no podeu veure les pintures murals de la primera meitat del segle XII perquè l'any 1.911 les va comprar la Junta de Museus. Els originals es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ), Les que podeu mirar i admirar a l'església són una reproducció.



També es conserva al MNAC el frontal de l'altar, construït al 1.225 El que podeu veure actualment a l'església ( fotografia següent ) és una reproducció. Al frontal original tota la decoració està feta amb guix recobert amb estany i colradura ( un vernís daurat que donava a la peça aparença d'or ). Podeu constatar que aquest daurat s'ha perdut amb el pas del temps.


Deixem Esterri de Cardós però no el municipi, per consultar les imatges de l'església de Santa Maria de Ginestarre i comparar-les amb les fotografies actuals. Aquesta petita església d'una sola nau de planta trapezoïdal apareix documentada l'any 1.609. Les fotografies de l'Arxiu Gavín són dels anys 1.953, 1.967 i 1.979. A les dues properes les separen gairebé setanta anys. La primera és del 1.953, malauradament a l'actual encara podem veure les esquerdes del campanar...



La nau romànica es modificà al segle XVII per afegir-hi dues capelles laterals, la sagristia i la torre campanar. La fotografia següent és del 1.979.


Si comparem les properes fotografies del presbiteri, del 1.979 i actual, constatareu una colla de diferències. A la primera el protagonisme és pel retaule barroc i a l'altra per les reproduccions de les pintures murals del segle XII ( les originals es conserven al MNAC ).



Torno al Josep els arxivadors, li agraeixo la seva paciència i li demano els de dos municipis de la comarca de l'Urgell: Verdú ( església de Santa Maria ) i Vallbona de les Monges ( església de Santa Maria del Puig del Tallat ). A la propera entrada dedicada a l'Inventari d'Esglésies de Catalunya els hi donarem un cop d'ull.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada