dilluns, 7 de juny del 2021

Santuari de la Mare de Déu del Remei del Castellvell.

L'entrada anterior dedicada a les terres solsonines la vàrem començar a la partida Sant Benet de Solsona donant un cop d'ull als Caputxins Vells, una masia del segle XVI - amb reformes posteriors- on es van establir els caputxins l'any 1.582. Després d'acabar d'enfilar la carretera ens estava esperant el Castellvell, situat al terme municipal d'Olius. Resseguint el camí perimetral del castell vaig explicar-vos la seva dilatada història. L'entrada acabava davant de la portalada d'accés al Santuari gòtic de la Mare de Déu del Remei, que serà el protagonista de l'entrada d'avui.


A la fotografia anterior de detall podeu veure la dovella clau de la porta d'accés al recinte en la que hi ha esculpit el monograma de Maria format per les lletres M i A. La propera fotografia, també de detall és de la placa clavada a la vella porta de fusta en la que podem llegir: "Església del Santuari de la Mare de Déu del Remei del Castelvell".


Quan entrem al santuari trobem un espai en el que hi ha un Santcrist i un senzill armari amb espelmes goigs i llibres. Els carreus del mur i els tipus de paviment són molt desiguals.


Just davant hi ha la portalada barroca del segle XVII que va malmetre la gòtica. A l'esquerra de la portalada podem llegir la Genealogia dels Senyors del Castell de Solsona.


A la llinda de l'apuntalada portalada barroca hi ha gravat l'any de la reforma, 1.687. També al segle XVII s'obrí, a tocar del presbiteri, una capella a cada costat i es construí un cor alt damunt de la portalada d'accés fent malbé els finestrals gòtics que hi havia.


Entrem a l'església d'una nau amb volta de creueria, volta emprada al període gòtic, formada per l'encreuament ( per això s'anomena de creueria ) de dues voltes de canó apuntades.


Vaig al presbiteri i faig la propera fotografia en la que podeu constatar que ja no hi ha cor alt i el preocupant estat de conservació del mur. Recordeu que quan hem entrat a l'església hem vist que la portalada barroca estava apuntalada.


Els arcs apuntats de la volta de la nau descarreguen el pes sobre els pilars amb una colla de petites columnes adossades.


A la fotografia anterior i a la propera, les dues de detall, podeu observar les impostes que coronen els diferents tipus de capitells. Entre algunes de les petites columnes adossades als pilars veureu una decoració de punta de diamant.


A la volta de creueria o d'ogives del presbiteri podem mirar i admirar un senzill cimbori vuitavat i les quatre trompes que el sostenen. En una de les vuit cares, la que està damunt del cambril, hi ha un ull de bou que l'omple de llum natural.


El cambril, protagonista de la fotografia següent, és del 1.879, però la imatge de la Mare de Déu del Remei és una talla de fusta policromada de la primera meitat del segle XIV.


A l'antiga imatge la Mare de Déu estava alletant al Nen Jesús, però l'any 1.882 va ser mutilada per ordre de mossèn Joan Casadesús. Al rector li semblava una representació irreverent i va ordenar que tallessin el pit i el cap del Nen Jesús.


El cap i la mà dreta del Nen Jesús, i la mà dreta de la Mare de Déu són un afegit de finals del segle XIX . El fragment mutilat original està dipositat al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal...


Sortint de l'església del Santuari de la Mare de Déu del Remei del Castellvell és fàcil preocupar-se per l'estat de conservació d'alguns elements del nostre patrimoni. La portalada barroca apuntalada i les esquerdes del mur demanen una solució arquitectònica urgent.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada