dimarts, 15 de juny del 2021

Postals antigues de Lleida a l'Arxiu Gavín ( 2 ).

Deixem la Seu Vella per continuar donant un cop d'ull a les postals antigues custodiades, la majoria, als grans mobles arxivadors horitzontals de l'Arxiu Gavín de les Avellanes. Però les que veureu a l'entrada d'avui no estan als arxivadors horitzontals sinó amb les fotografies de l'Invetari d'Esglésies de Catalunya.
Comencem per l'església de Sant Llorenç. El text de la primera targeta postal d'avui diu: "A.T.V 748 Lérida. Fachada y Campanario de Sn Lorenzo. És una postal d'Unión Postal Universal. editada per  Àngel Todrà Viazo que signava les seves postals amb les inicials A.T.V.. Produí postals principalment entre 1.910 i 1.930. 



Si a la primera targeta postal no apreciem grans canvis, a grosso modo, en l'aspecte d'una de les joies arquitectòniques de la ciutat de Lleida, a la propera el canvi és espectacular. El text que podem llegir a la postal és: "Altar del Santo Cristo Hallado. Iglesia de San Lorenzo. Lérida" ( davant ) i "Huecograbado Mumbrú. Barcelona" ( darrere ). El text de la part del davant postal no és correcte perquè l'antiga fotografia no és de l'església de Sant Llorenç sinó de la capella del Sant Crist Trobat d'estil barroc classicista construïda entre 1.709 i 1.740 amb un dels murs adossats a l'església de Sant Llorenç. Part d'aquest mur es conserva però la capella va col·lapsar com a conseqüència de l'incendi del 1.936. La capella estava presidida per un retaule major fet al 1.804 per l'escultor d'orígen francès Bonaventura Corselles establert a la Segarra. A la targeta postal podeu veure el retaule destruït per l'incendi.



Actualment l'espai situat als peus de la nau nord de l'església de Sant Llorenç, coneguda com nau de Santa Bàrbara - construïda la primera meitat del segle XIV- està dedicat al culte del Sant Crist Trobat. En una gran urna de vidre trobem la reproducció de la imatge del Sant Crist Trobat feta l'any 1.945 per l'escultor de Torrefarrera, Jaume Perelló. Podeu observar aquest espai a la fotografia anterior. La imatge original fou trobada l'any 1.635 i cremada gairebé tres-cents anys després, al 1.936. La corona és del segle XIX.



L'interior de l'església de Sant Martí, concretament el presbiteri i l'absis, protagonitzen la targeta postal següent amb el text: "56 Lérida - Ábside de San Martín", darrere llegim: "Tarjeta Postal. Unión Postal Universal. Colección Urriza. Lérida" Escrit a mà any 1.915. A l'arxivador de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya, on hi ha aquesta postal, podem llegir al text mecanografiar: "Lleida. A.E.P de Sant Martí - ara, museu- any 1.915-".



De la Catedral Nova es ensenyo la targeta postal amb el text "2. - Lérida.- Catedral" a la part de davant, i "L.Roisin fot. Barcelona"  al darrere, on escrit a mà podem llegir: "Catedral Nova de l'Assumpció. Segrià 16-IV-69 ( Lleida )".



Amb una curiosa targeta postal acabo l'entrada d'avui. El text: "Lérida - Ruinas de "Sant Ruf", i al lateral esquerre: V.Muñoz. fot". Com podeu veure a la propera fotografia, a la targeta postal hi ha un espai en blanc, que era per escriure.


A la part del darrere podem llegir: "Unión Postal Universal. Union Postale Universelle. España. En este lado se escribe solamente la dirección", i escrit a mà: "Lleida Esg. monestir de Snt Ruf -s/c- ruïnes ( Lleida ). anys 1.900...  9-III-76  Segrià".


Si compareu l'antiga fotografia de la targeta postal i la fotografia actual del monestir de Sant Ruf, constatareu que, malauradament, l'estat de conservació és molt similar després de més d'un segle... 


A la propera entrada dedicada a les antigues postals de Lleida de l'Arxiu Gavín continuarem mirant i admirant les imatges d'alguns edificis singulars, la majoria desapareguts.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Benvolgut senyor i
    Moltíssimes felicitats per la feina que estàs fent, i moltes gràcies per compatir-ho!
    He descobert el teu blog investigant la història del meu besavi lleidatà que estic intentant rescatar de l’oblit:
    https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Ramon_Currià_i_Caelles
    https://jlviladotpiano.wordpress.com/personatges/2011-recuperant-la-musica-de-ramon-curria-caelles/
    La meva branca familiar ja no viu a Lleida, però jo hi estic tornant per cercar documents, partitures, etc
    També per conèixer on va viure, on va tocar, on va donar classes, …
    I també els escenaris lleidatans que dibuixava en les seves partitures, que toco en concerts.
    Salutacions i felicitats de nou

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu comentari. Compartir és un plaer.

    ResponElimina