dimarts, 22 de juny del 2021

L'armari... i el morter

El passat mes de novembre a l'entrada "L'armari de la farmàcia..."  vàrem visitar al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal. A la sala dedicada al barroc ens aturàrem una bona estona per mirar i admirar un moble del segle XVII de la farmàcia Pallarès.


L'espectacular moble, de fusta tallada i policromada a l'oli, tenia les fulles de la porta obertes com podeu recordar a la fotografia anterior. Sant Cosme i Sant Damià, els dos germans metges martiritzats decoren l'interior de les fulles. Vaig explicar-vos la decoració que es veu quan l'armari està tancat. Evidentment, en aquella visita no vaig tocar l'armari, però en una visita posterior he demanat autorització per fer-ho i la gent del museu- molt gentilment- m'han autoritzat.


Com podeu veure a la fotografia anterior la policromia exterior de les fulles de l'armari estan pitjor conservades que les interiors amb la representació de Sant Cosme i Sant Damià. Potser perquè l'armari normalment estava tancat.


Com podeu observar a la fotografia anterior de detall, als quadrants superiors hi ha representada l'escena de l'Anunciació, amb l'arcàngel Gabriel -a l'esquerra- que anuncia a  la Verge Maria -a la dreta- que serà la mare de Jesús. Els quadrants inferiors ( propera fotografia de detall ) estan decorats amb dos grans gerros amb flors.


A la fotografia següent, també de detall, podeu constatar que la policromia exterior de les fulles d'armari té un preocupant estat de conservació.


Si faig la fotografia de l'armari, ara amb les fulles obertes, allunyant-me del moble podeu veure a l'esquerra una de les eines imprescindibles de l'antiga farmàcia.


Aquesta és l'altra joia de la farmàcia Pallarès: el morter. Aquesta peça està formada per un peu de fusta treballada, el morter de bronze i la mà de morter de ferro. La farmàcia Pallarès, una de les més antigues de Catalunya. Està documentada l'any 1.459 i va estar oberta fins a començament del segle XX.


Tomàs Pallarès i Bonany nat l'any 1.838 fou l'últim apotecari de la nissaga perquè la seva pubilla no va estudiar farmàcia. Al morter hi ha la inscripció: " IOSEP K * PALLARES * APOTTIACRI * PERE MARTI PINTOR * MEFESITS ".


La fotografia següent de detall la vaig fer amb flaix perquè no hi havia prou llum a la part del darrere ( que no està il·luminada ) i on podem llegir el nom PALLARES.


Sota del text PINTOR * MEFESITS + podem llegir l'any en que van fer el gran morter de la farmàcia Pallarès: 1.757. L'armari i el morter es van incorporar al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal l'any 1.920. Els responsables del museu van comprar les peces als descendents de la nissaga.


Sense marxar de l'espai dedicat al barroc, a la propera entrada dedicada al Museu de Solsona Diocesà i Comarcal donarem un cop d'ull a dues curioses Veròniques...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada