Avui tornem al nucli antic de Solsona, concretament al principal eix comercial de la petita ciutat de la Catalunya Central, per passejar entre els portals del Pont i del Castell recordant o descobrint botigues històriques desaparegudes.
En diferents locals comercials dels carrers de Sant Miquel i del Castell, que actualment no acullen cap botiga i estan disponibles per ser llogats, els seus aparadors s'han embellit amb grans vinils de fotografies d'antigues botigues solsonines.
A la cantonada dels carrers de Sant Miquel i dels Dominics ens aturem per començar aquest homenatge al petit comerç que entre tots estem destruint quan comprem a les grans superfícies o per internet.
A la fotografia anterior podeu veure l'aparador del carrer de Sant Miquel número disset en el que a l'esquerra hi ha una petita explicació d'aquesta iniciativa per promocionar el comerç local anomenada "Comerç d'ahir, comerç pel demà". Un recorregut fotogràfic per la memòria del comerç solsoní. Hi podem llegir: "Al llarg de la història centenars de botigues han donat vida als carrers i places de Solsona. Les grans superfícies posen en qüestió aquest model econòmic i buiden de vida i bullici els carrers de pobles i ciutats. Comprant al petit comerç obtens un producte i un servei de major qualitat, reforces el teixit econòmic propi de la ciutat, n'ajudes a la seva cohesió social i contribueixes a donar vida als seus carrers. El futur el compres ara".
A sota, en un senzill plànol del nucli antic de Solsona, teniu marcat el recorregut fotogràfic pels carrers de Sant Miquel i del Castell, en el que es situa cada aparador ( 1 ) i l'emplaçament real de la botiga ( 2 ).
A la dreta del text explicatiu i del plànol hi ha la primera fotografia del recorregut. Ràdio Planas estava al carrer del Castell número dos, als baixos de Cal Molins. La botiga, que es dedicava a la venda i reparació de ràdios, tancà als anys quaranta del segle passat. La fotografia és dels anys trenta. Arxiu Comarcal del Solsonès, fons Vicenç autor Josep Maria Vicenç i Purgimon.
Abans de continuar pujant pel carrer de Sant Miquel, anem al carrer dels Dominics número u on podem veure les antigues fotografies de Cal Musiquet i del Forn de Ca l'Agelet.
Cal Musiquet fou una botiga de queviures que estigué oberta als número trenta-tres del carrer de Sant Llorenç fent cantonada amb el número dinou del carrer de la Regata, fins als anys noranta del segle passat. La fotografia és de L'Arxiu Comarcal del Solsonès. fons Estudi 3 de 3, autor Josep Boix.
Al costat de cada fotografia trobareu un petit text explicatiu i un codi QR que us donarà més informació de l'antic comerç solsoní.
A la dreta hi ha la fotografia, dels anys seixanta, del Forn de Ca l'Angelet. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 . 1.979 )., fons família Fontanelles.Ramonet, autor desconegut. El fors va estar obert fins als anys setanta de segle passat al número disset de la plaça de Sant Joan.
Continuem enfilant el carrer de Sant Miquel per aturar-nos al número tres on ens esperen les fotografies històriques de tres botigues: Cal Viladot, Confiteria Vicens i la Merceria Joani Riera.
A l'esquerra de la fotografia anterior i a la propera fotografia de detall podeu veure la botiga d'articles per la llar de Cal Viladot, que estava a la cantonada de la plaça Major amb el carrer de Sant Miquel fins a principis del segle XX. En aquest cas coincideixen la ubicació de l'antiga botiga i el local on hi ha la fotografia del 1.905. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Eudald Auguets, autor Adolf Mas.
Si entrem una mica més i mirem a la dreta veurem la fotografia dels anys trenta del segle passat de la Confiteria Vicens, dedicada a la venda de dolços i licors. Estigué oberta fons als anys quaranta al número set de la plaça Major. Arxiu Comarcal del Solsonès, fons Vicens. autor Josep Maria Vicens i Purgimon.
Sortint, a la dreta, trobem la fotografia de la Merceria Joani Riera que fins fa uns seixanta anys estava al carrer de Sant Cristòfol. La fotografia és dels anys cinquanta. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Joan Caelles Riera, autor desconegut.
Aquesta iniciativa s'ha finançat amb els fons europeus Next Generation. Es faran tres vídeos que ens alertaran sobre l'agonia del petit comerç...
Després de la plaça Major, comencem a pujar pel carrer del Castell on al número tretze -a l'edifici que fa cantonada amb el carrer de Sant Josep de Calassanç- trobem tres fotografies més.
Ca la Trini fou una botiga de queviures que va tancar l'any 1.965. Estava al número vint-i-nou de la carretera de Manresa. La fotografia és del 1.961 L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Pere Escolies, autor desconegut.
Al carrer de Sant Llorenç fins als anys trenta de segle passat hi hagué la Sastreria Colilles. La fotografia és dels anys trenta. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Francesc Casafont, autor desconegut.
Cal Carnisser Nou va tancar les portes l'any 1.943. Estava al carrer de Sant Cristòfol número quatre. La fotografia és dels anys trenta. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons família Mas Rafart, autor desconegut. La fotografia la trobareu al carrer de Sant Josep de Calassanç número dotze.
Continuem enfilant el carrer del Castell on, al número disset, ens esperen les fotografies de Cal Montanés, una botiga d'articles per a la llar que va tancar fa uns setanta anys.
A Cal Montañés hi podies trobar paraigües, coberteries, articles d'higiene personal o de merceria. La botiga estava ubicada al mateix local on podeu veure les fotografies antigues, Cal Manel.
Aquest basar estava especialitzat en la venda d'objectes religiosos ( rosaris, medallons, sants, barrets de capellà, llibres de temàtica religiosa... ). La botiga fou saquejada durant la Guerra Civil i un cop acabat el conflicte bèl·lic tornà a obrir. Posteriorment fou la confiteria de Cal Poldo.
Les fotografies, d'autor desconegut, són dels anys vint o trenta del segle passat. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons família Fontelles-Ramonet.
Continuem enfilant el carrer del Castell per aturar-nos al número vint-i-quatre, on ens espera la fotografia de La Moda, una botiga de roba que estava al número un de la plaça Major i tancà les portes l'any 1.955. La fotografia, de principis dels anys cinquanta del segle passat, és d'autor desconegut. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Joan Caelles Subirana.
Acabem el recorregut fotogràfic als números trenta-quatre i trenta-sis del carrer del Castell amb la fotografia de Cal Subirà.
En aquest quiosc, que estava a la cantonada del carrer de Sant Miquel amb la plaça Major, venien una mica de tot. També era conegut amb el nom de Cal Tut.
La fotografia, dels anys seixanta del segle passat, és d'autor desconegut. L'abans: recull gràfic de Solsona ( 1.864 - 1.979 ), fons Joan Caelles Riera.
Passejant uns metres més sortirem del nucli antic de Solsona pel portal del Castell, construït al segle XIV i reconstruït l'any 1.740.
Passejar per Solsona sempre és una bona idea. Aprofiteu aquest recorregut fotogràfic per la memòria del comerç solsoní del que podreu gaudir, en blanc i negre, fins a final d'any.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada