dilluns, 19 de setembre del 2022

Patrimoni retallable del Solsonès ( i 2 ).

Si a la primera entrada dedicada al patrimoni retallable del Solsonès vaig mostrar-vos les quatre primeres maquetes ( església de Sant Julià de Canalda, Santuari de Massarrúbies, torre de Vallferosa i font de la plaça de Sant Joan de Solsona ), editades pels Amics del Museu i Arxiu Comarcal del Solsonès i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Solsona i el setmanari Celsona; avui observarem detalladament els altres quatre retallables de la segona vitrina de metacrilat.
Recordeu que els vuit retallables, fets per Josep Torralbas Bel, els podeu comprar a l'Arxiu Comarcal del Solsonès situat al Palau Llobera. 


A la fotografia anterior, de la segona vitrina, podeu veure d'esquerra a dreta: Sant Pere de Graudescales ( Navès ), Castellvell ( Olius ), el Palau Llobera i l'Hotel Sant Roc ( els dos a Solsona ).
 
 
La primera església de Sant Pere de Graudescales fou consagrada l'any 913 pel bisbe d'Urgell i fundada pel prevere Magnulf amb intenció de transformar-la en un monestir benedictí.


A finals del segle XI es començà a construir l'església actual que fou acabada a principis del segle XII. L'església romànica és l'únic edifici que queda de l'antic monestir.


A la fotografia següent de detall del retallable, editat al setembre del 2.015, podeu observar la porta del mur oest sobre la que hi ha una curiosa finestra cruciforme. També podeu veure aquesta finestra a la fotografia anterior.


L'antiga església romànica té un absis, dues absidioles i un cimbori octogonal. Podeu veure parcialment aquests elements arquitectònics a la propera fotografia.


Continuem amb el retallable del Castellvell, a tocar de la ciutat de Solsona però que pertany al terme municipal d'Olius. L'antiga fortalesa es començà l'any 957 i s'acabà, després de diferents millores de la fortificació, l'any 1.217. 


El castell de planta trapezoïdal, gairebé quadrada, està protegit per una torre de planta circular a cada vèrtex.


Al costat de l'aparcament, a la dreta del plafó informatiu de Castellvell, hi ha les ruïnes de l'església romànica de Sant Miquel, del segle XII, que era la primitiva església del castell.


Aquestes ruïnes no es veuen al retallable però si pugeu al Castellvell constatareu que estan a tocar del conjunt arquitectònic.
 
 
Només baixar del cotxe ens dóna la benvinguda l'única de les quatre torres de planta circular que es conserva gairebé sencera.


A l'interior del recinte emmurallat hi ha el santuari de la Mare de Déu del Remei construït al segle XV en estil gòtic. Quan entrem al santuari trobem una portalada barroca dels segle XVII que malmeté la portalada gòtica.
A la fotografia següent de detall del retallable podeu observar el campanar barroc, de planta quadrada, del santuari.
 
 
La tercera maqueta retallable, editada al desembre del 2.014, és del Palau Llobera de Solsona. L'edifici de planta quadrangular de l'any 1.411 acull el Consell Comarcal del Solsonès i l'Arxiu Comarcal del Solsonès.


Francesca de Llobera ordenà en el seu testament la construcció d'un hospital de pobres i pelegrins. El Palau Llobera també es coneix com els Dominics o Seminari Vell.


L'impressionant edifici d'estil gòtic català ha tingut diverses funcions. Fou hospital, col·legi dels Dominics, Universitat per ordre del Papa Pau V l'any 1.620, l'any 1.717 Felip V suprimí la Universitat, al 1.835 tornà a ser col·legi, al 1.846 Seminari Major i posteriorment escola parroquial.


A la propera fotografia de detall de retallable podeu veure a l'esquerra la façana del carrer dels Dominics ( 2 ) i a la dreta la façana de la plaça ( 1 ), on hi ha la porta principal adovellada amb arc de mig punt.


Les façanes del carrer dels Dominics ( dreta - al retallable amb el número 2- ) i  del carrer de la Regata ( esquerra - al retallable amb el número 3 -)  les podeu veure a la propera fotografia del palau.


L'última maqueta retallable és la de l'emblemàtic Hotel Sant Roc, la joia modernista de la ciutat de Solsona.


L'edifici es construí entre els anys 1.915 i 1.929. Un hotel de luxe en una petita ciutat de la Catalunya Central. Penseu que l'any 1.930 Solsona tenia 3.280 habitants.


L'Isidre Guitart i Sort comprà l'any 1.906 el terreny i encarregà els plànols del seu hotel a l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsà.


La mort prematura de l'arquitecte no li permeté dirigir la construcció de l'hotel. La direcció d'obra fou per Bernadí Martorell i Puig, que aprofità el projecte d'Ignasi Oms i introduí algunes modificacions en la distribució dels espais interns.


A la fotografia de detall anterior del retallable podeu observar les espectaculars façanes, del carrer Vall Fred i Passatge Guitart, de l'hotel Sant Roc.
Deixem l'Arxiu Comarcal del Solsonès i el Palau Llobera per continuar el nostre incansable periple per la comarca del Solsonès.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada