dijous, 1 de setembre del 2022

Passejant per les terrasses de la Catedral ( 2 ).

El passat dia vint passejant per la terrassa que hi ha sobre la coberta de la nau de l'Evangeli  vàrem observar atentament diferents elements arquitectònics de la Seu mallorquina ( campanar, arcbotants, pinacles, contraforts, gàrgoles i vitralls ). Al final de l'entrada vaig explicar-vos que continuaríem la descoberta mirant i admirant la rosassa major, coneguda com l'ull del gòtic.
 
 
Al fons de la terrassa, a l'extrem oposat a la façana principal de la Catedral, passarem per un petit passadís que hi a a l'interior d'un dels contraforts per girar a la dreta. Allí ens espera tot un espectacle arquitectònic.
Si em giro puc fer la propera fotografia en la que podeu veure algunes de les cobertes de la Seu i una petita part de la ciutat de Palma, a vista d'ocell.


A sota de la rosassa major hi ha el gran arc de la Capella Reial, capella en la que es van fer les exèquies del rei Jaume II ( 1.311 ) i les coronacions dels reis Sanç ( 1.311 ), Jaume III ( 1.324 ) i Pere el Cerimoniós ( 1.343 ). L'ull del gòtic, una de les joies de l'arquitectura gòtica, està a uns trenta-dos metres del sòl.
 

Com podeu observar a la fotografia següent la rosassa major està flanquejada per dues rosasses més petites situades a les capelles del Corpus Christi ( esquerra ) i del Santíssim ( dreta ).


A la fotografia anterior podeu constatar que, a més a més de les rosasses que flanquegen a l'ull del gòtic al fons de la capella hi ha una tercera rosassa, dissenyada per Antoni Gaudí i dedicada a la Reina dels Àngels.
Però tornem a les terrasses de la Seu per gaudir de la rosassa major de la Catedral que tenim gairebé a tocar...


Jaume Mates la construí a la segona meitat del segle XIV, durant el bisbat d'Antoni de Galiana que ocupà la càtedra episcopal entre 1.363 i 1.375 ). L'any 1.599 la rosassa es tancà amb vidres de colors.


Però dels vidres col·locats l'any 1.599 ja no en queden. Els més antics van de mitjans del segle XIX fins al segle XX. Fiol, vidrieria artística des de 1.964, una empresa de Palma especialitzada en la fabricació i restauració de vitralls emplomats, s'encarregà entre el mes de gener i el de maig del 2.009 de restaurar la rosassa major.


Ja vaig explicar-vos a l'entrada anterior dedicada al passeig per les terrasses de la Catedral que la mateixa vitralleria s'encarregà entre els anys 1.991 i 1.996 de la restauració i muntatge del vidre de seguretat de trenta-dos vitralls de la Seu mallorquina.
La traceria de la rosassa està feta amb marès, una roca sedimentària detrítica formada per grans de sorra. Una traceria que mesura 11,31 metres de diàmetre, que si hi afegim l'anell circular que la tanca, el diàmetre mesura 11,85 metres.


La superfície de cent metres quadrats fa que sigui una de les rosasses gòtiques més gran del món. L'ull del gòtic està dividida en vint-i-quatre triangles. Dotze d'aquests triangles són equilàters i formen una estrella de David. Fiol a la seva pàgina web explica que durant la restauració de la rosassa major es van salvar 580 vidres, en canviaren 403 i en van afegir 132 de nous en els espais buits que estaven tapats.


En el lloc on conflueixen els triangles hi ha dinou flors grogues, exceptuant la central que és de color vermell. El centre dels triangles el protagonitzen tres petites flors vermelles.


Fiol ha netejat, sanejat els cantons i protegit amb perfil de plom cada vidre. La restauració suposà la col·locació de 390 vidres vermells, 311 verds, 216 blaus i 198 grocs. Es van emprar un total de 850 metres de perfil de plom i 50 metres quadrats de vidre.


Si sou seguidors del blog potser recordeu l'entrada del mes d'octubre del 2.019 " Vitrallers del segle XXI " en la que vàrem visitar virtualment, a Vallbona de les Monges, el petit taller de vitralleria de Gerard Balcells i Carles Ahumada, els dos últims vitrallers de la província de Lleida.
Deixem l'ull del gòtic, la gran rosassa de la Seu. A la tercera i última entrada dedicada a les terrasses de la Catedral ens dedicarem a observar Palma a vista d'ocell.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada