dimarts, 4 d’octubre del 2022

L'Espai Porta ( 1 ).

El passat cinc de setembre, a l'entrada "A l'antic carrer de la Pilota", vaig mostrar-vos antigues postals i fotografies custodiades al Servei d'Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l'I.E.I. ubicat al número noranta-set del la Partida Caparrela. El proper disset de novembre tornaré a ensenyar-vos fotografies d'aquest arxiu fotogràfic a l'entrada "L'incendi de l'església de Sant Joan". Aquest arxiu fotogràfic té com a principal objectiu la custòdia del patrimoni audiovisual de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.


Josep Porta Mesalles i el seu fill Josep Porta Ballespí van oferir el seu patrimoni fotogràfic a l'I.E.I. l'any 1.994 i l'any 2.015 es signà la donació i s'inaugurà l'Espai Porta, que avui començarem a visitar virtualment.


Si anem a la dreta accedirem a la Sala 1, que podeu veure parcialment a la fotografia anterior. El gran plafó informatiu de la dreta està dedicat als fotògrafs Porta. Josep Porta Mesalles ( Ballobar - Osca- 1.908 - Lleida 1.995 ) es traslladà a Lleida amb els seus pares amb només tres mesos. L'any 1.917 començà a treballar d'aprenent a l'estudi fotogràfic de Victoriano Muñoz . L'any 1.935 neix el seu fill Josep Porta Ballespí, que també es dedicà professionalment a la fotografia. Al començament dels anys quaranta del segle passat obrí als Porxos de Baix, al número nou de la plaça de la Paeria, l'estudi fotogràfic Fotografia J.Porta. L'any 1.942 el traslladà al número dos de la plaça Sant Joan i al 1.946 dugué al número vint-i-u de la mateixa plaça, on va treballar-hi fins al 1.991.

 
El seu fill, Josep Porta Ballespí, ja de petit ajudava al pare i a partir dels anys cinquanta es dedicà plenament a la fotografia. El pare feia la feina d'estudi i el fill  la fotografia de carrer i  els encàrrecs. Com fotoperiodista publicà les seves fotografies als diaris de Lleida ( La Mañana, Diario de Lérida i Segre ) i de Barcelona ( La Vanguardia, El Correo Catalán i Mundo Deportivo ). L'any 1.960 obrí un establiment de fotografia i joguines, també a la plaça Sant Joan, que va estar obert fins l'any 2.000.


A la fotografia anterior podeu veure el gran plafó de l'esquerra dedicat al Fons Antic. En aquest fons hi ha 558 negatius que ens permeten observar part de la història de la ciutat. 
Però l'Espai Porta té un fons d'imatges format per 439.581 negatius. A més a més del fons antic hi ha retrats d'estudi ( 101.164 negatius ), retrats de carnet ( 79.905 negatius ), reportatges de gran format ( 9.389 negatius ) i reportatges de petit format ( 11.279 rodets - 228.565 negatius ).

A la fotografia de detall anterior del plafó dels fons antic, podeu veure d'esquerra a dreta i de dalt a baix: la rambla de Ferran, el rei Alfons XIII a Lleida, el carrer Major de Lleida ( en primer terme, a la dreta, la capella del Peu del Romeu, el pas de barca de la Granja d'Escarp sobre el riu Segre i el Marraco a la plaça de la Catedral.
 
 
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, a la fotografia de detall  anterior del plafó dels fons antic: interior de la Catedral Nova després de l'incendi del 1.936, el firal de bestiar del Portal de la Magdalena, el President Francesc Macià a Lleida i el Presidente Manuel Azaña pronunciant un discurs al Templet de la Música dels Camps Elisis.


Entre els dos plafons hi ha una càmera fotogràfica de fusta de gran format per estudis o industrials Mampel Taller 18 X 24, que es fabricà des del 1.948 al 1.960. La casa Mampel va fer càmeres fotogràfiques entre 1.920 i 1.975. Josep Porta Mesalles treballà tota la seva vida professional amb ella.
Si m'apropo als dos grans plafons i em giro, puc mostrar-vos l'altre gran plafó de la Sala 1 dedicat als retrats d'estudi i als reportatges.


A la part esquerra d'aquest gran plafó hi ha l'espai dedicat als retrats d'estudi o de galeria. Aquest fons té 180.824 negatius ( 101.164 d'estudi i 79.905 de carnet ) de diversos formats que van de l'any 1.939 al 1.990.

 
La dreta del plafó està dedicada als reportatges, la feina feta pels Porta fora de l'estudi fotogràfic. Josep Porta Mesalles fou el fotògraf oficial de Regiones Devastadas, per això al fons podem documentar fotogràficament la reconstrucció de la postguerra a Lleida. 
Josep Porta Ballespí va continuar la feina dels reportatges en el moment en que es crearen les grans empreses locals ( cervesera Sant Miquel, conservera Safyc de Balaguer, agroalimentària Copaga i filatures Gossypium de Rosselló ). Documentà la vida quotidiana de la ciutat durant quaranta anys.


A la dreta del gran plafó dedicat al retrat d'estudi i el reportatge hi ha una gran taula en la que podem veure, d'esquerra a dreta, el pupitre de fusta per retocar manualment els negatius i acolorir les fotografies en paper i una sèrie d'àlbums fotogràfics dels Porta.


Si sou de Lleida i ja teniu una colla d'anys segur que recordareu les fotografies dels partits de futbol de la Unió Esportiva Lleida que cada dilluns omplien part de l'aparador de la botiga de la plaça Sant Joan.


Quan donem mitja volta per anar a la Sala 2 de l'Espai Porta, a l'esquerra de la porta per on hem entrat hi ha una sèrie de retrats emmarcats que ens recorden una de les especialitats dels Porta.


A la propera entrada dedicada a l'Espai Porta veurem part de les 177 càmeres fotogràfiques, accessoris i estris del laboratori fotogràfic. També recordarem l'Estudi Porta.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada