dissabte, 15 d’octubre del 2022

Cases singulars de Lleida ( 58 ).

L'any passat, gràcies a tres entrades del blog vàrem donar un cop d'ull a les adoberies de la ciutat de Lleida. A l'entrada " Tornem al barri dels adobers ( 1 ) " recordàrem  la primera visita virtual del mes d'abril del 2.010 al número nou de la Rambla de Ferran . Aquestes adoberies, que podeu veure parcialment a la propera fotografia, estan museïtzades i obertes al públic.

A l'entrada   " Tornem al barri dels adobers ( 2 ) "  vam anar  als números disset i dinou de la Rambla de Ferran, a la planta baixa de l'edifici annex al Palau de la Diputació. Aquestes adoberies, protagonistes la fotografia següent, estan pendents de museïtzació i obertura al públic.
 
 
Per acabar a l'entrada   " Tornem al barri dels adobers ( 3 ) "  ens vàrem apropar virtualment al soterrani de l'edifici de l'antiga audiència,  a la Rambla de Ferran número tretze - on encara tenen molta feina els professionals del servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Lleida -). A la fotografia podeu veure una de les adoberies que hi ha al soterrani.


En la transformació de l'edifici de l'antiga Audiència en el nou Museu Morera ja fa una colla d'anys que hi treballen, però no es veu el final d'aquest projecte arquitectònic que conserva les façanes i el petit claustre interior de l'edifici fet per Regiones Devastadas entre els anys 1.944 i 1.949.


El protagonisme de l'entrada d'avui és per l'edifici contigu a l'antiga Audiència Provincial, al número onze de la Rambla de Ferran. Una estreta construcció que estava molt atrotinada però gràcies a la rehabilitació ens torna a mostrar la seva senzilla bellesa.
Per valorar la feina feta us presentaré les fotografies aparellades en les que podreu observar la diferència entra l'abans i el després de la rehabilitació.



Abans de la rehabilitació poca gent s'aturava per observar-lo però avui, quan passegem per la Rambla de Ferran, l'edifici ens convida a dedicar-li una estona del nostre temps.

A la planta baixa hi havia el bar La Tassa, i a les tres plantes superiors tres balcons per planta ( el central més gran ), amb baranes de forja. La barana del balcó central del primer pis, que podeu veure a les properes fotografies de detall, més treballada. L'edifici està coronat per una cornisa i una terrassa amb barana de ferro forjat.
 


Els nou balcons es sustenten en mènsules. A les de la primera planta hi podem veure sis caps femenins i un cap de lleó. A la fotografia següent de detall podeu observar la mènsula central del balcó gran de la primera planta. En aquesta mènsula, més gran que les altres decorades amb un cap femení, podem veure el que sembla un cap de lleó que està mossegant una argolla.
 
 
A la resta de plantes la decoració de les mènsules és vegetal. A les properes fotografies podeu constatar la feina feta en el balcó de la dreta de la primera planta.


 
He buscat informació sobre aquest edifici a l'Arxiu Municipal , a la Biblioteca del Col·legi d'Arquitectes de Lleida i he parlat amb els responsables de la rehabilitació. El resultat de la recerca no em permet explicar-vos quin arquitecte dissenyà l'edifici.
 

L'edifici fou precintat per la Paeria perquè estava en molt mal estat. El propietari el va vendre i posteriorment s'ha rehabilitat. Ara hi ha pisos per comprar o per llogar
 

A la fotografia anterior podeu veure els sis balcons de les plantes segona i tercera i el coronament de l'edifici. Les dotze mènsules tenen decoració vegetal.
L'agència que l'ha posat a la venda explicava que és una construcció del 1.932 de planta baixa i tres pisos per habitatges. La superfície de planta és de 146 metres quadrats. Actualment hi ha edificats 571 metres quadrats però segons la normativa es pot edificar una planta superior.

L'edifici té façanes a la Rambla de Ferran i al carrer Blanquers, un dels pocs carrers que queden a Lleida amb el nom d'un ofici. Els blanquers adoben les pells eliminant la llana o el pèl.
A la fotografia anterior i a la propera podeu veure la façana del carrer Blanquers número dotze. Per situar-vos, a la fotografia anterior és l'edifici on hi ha els dos aparells d'aire condicionat. L'estretor del carrer fa difícil poder fotografiar aquesta façana.


A la darrera visita a les adoberies del número nou de la Rambla de Ferran, gràcies a la gentilesa de l'arqueòleg de l'Ajuntament Xavier Payà Mercé, vaig poder fotografiar el soterrani de l'edifici contigu a les adoberies ( que és el protagonista de l'entrada d'avui ).
 
 
Com podeu constatar a la fotografia anterior, al fons es veu el soterrani de la casa del costat. Apropant-me al petit forat del mur, i introduint la càmera fotogràfica puc ensenyar-vos la volta d'aquest espai.

Per situar-nos a l'antic barri adober de Lleida, a la propera fotografia del plafó informatiu Cases i adoberies dels blanquers 1.200 - 1.350 , la volta de la fotografia anterior l'he marcat amb una lletra ics de color groc ( X ). Podeu constatar que és l'edifci entre la Rambla de Ferran número nou i l'Audiència.


Deixem la rambla de Ferran per apropar-nos a la plaça de Sant Llorenç, encarada a una de les joies de la ciutat de Lleida, l'església de Sant Llorenç. En una propera entrada us mostraré la rehabilitació de la casa cantonera amb el carrer la Palma, que acull la font de les Piques.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada