El passat mes de febrer a l'entrada "La cabana de Cal Perot" vàrem tornar al terme municipal d'Aspa, concretament a la partida de les Tallades, per donar un cop d'ull a la cabana de pedra seca de Cal Perot.
El 85% del terme municipal d'Aspa forma part de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus ( ZEPA ) i l'espai Natura 2000 de Mas de Melons.
Tot un luxe perquè mentre hi passegem, a més a més de gaudir del paisatge, la fauna i la flora de Mas de Melons, podem observar una colla de construccions de pedra seca.
Amb l'entrada d'avui en començo una sèrie en la que us mostraré diferents construccions de pedra seca que trobarem pel camí de l'Albagés, un camí veïnal sense pavimentar que comunica Lleida amb les poblacions veïnes d'Aspa i l'Albagés.
A només un quart d'hora de Lleida trobem el petit poble d'Artesa de Lleida, on agafarem la carretera LV-7021. Després de passar el rierol de Melons trobarem, a l'esquerra, l'indicador del camí de l'Albagés.
Ens dóna la benvinguda la ginesta vimenera ( Retama sphaerocarpa ) tota florida i amb el seu color i olor característic. Aquest arbust ens acompanyarà sovint mentre caminem per Mas de Melons.
En pocs minuts trobem una sendera a l'esquerra per la que baixarem i molt aviat veurem la primera de les cabanes de volta.
Gràcies a la Wikipedra, un catàleg interactiu de la pedra seca, podem localitzar les construccions que no es veuen des del camí de l'Albagés. Quan hi accediu a la part superior de la pantalla, a l'esquerra de la barra, a la finestra de Cartografia podeu triar entre dues opcions: Ortofoto i Topografia. Amb paciència podreu trobar qualsevol construcció de pedra seca del territori. Gràcies a aquest espai web 2.0 trobareu informació de les construccions de pedra seca de cada municipi mitjançant mapes, fitxes, fotografies i croquis.
Com podeu constatar en les dues fotografies anteriors, abans d'arribar-hi gairebé no es veu. La primera fotografia de la cabana la vaig fer l'any 2.012 i la segona al 2.020. Semblen iguals però part de la coberta ( a la dreta de les imatges ) ha caigut.
Unes passes més i ja veiem la cabana. A cada fitxa hi ha quatre apartats: fotografies, dades generals ( autor, data, codi -número de fitxa-, altitud, municipi, paisatge, coordenades ), construcció ( tipus de construcció, forma de la planta, tipus de coberta, orientació, tipus de porta, estat, restaurada- o no ) i una descripció.
A la Wikipedra hi ha molts col·laboradors ( persones, organismes i entitats ) que ajuden a fer aquest impressionant inventari de construccions de pedra seca. Moltes de les que consultarem en aquesta passejada pel camí de l'Albagés són de Fer Maldonado. Si vosaltres trobeu una construcció no catalogada podeu fer la fitxa obrint la finestra Nova construcció.
Abans d'entrar-hi, compareu les tres fotografies anteriors ( que vaig fer l'any 2.012 ) i la propera ( del 2.020 ). Constatareu que bona part de la coberta ha caigut.
A la fitxa de la Wikipedra ( 14.034 ), Fer Maldonado ens explica que estem al municipi d'Artesa de Lleida. La cabana és una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular i amb coberta de volta de canó. Orientada a l'est té la porta de llinda plana. No està restaurada i presenta un enderroc important de la volta.
A la fotografia anterior podeu veure la menjadora que hi ha a l'interior de la cabana a l'esquerra. A la fotografia següent que vaig fer des del fons de la cabana podeu constatar que ha caigut bona part de la volta. A la dreta de la porta, al mur hi ha un armari, un forat on guardaven aliments, eines.... En altres indrets aquest espai s'anomenava amagatall, cocó ( quan l'armari és fondo i arran de terra per desar-hi les eines llargues ), gerrer, fornícula, post...
Algunes de les construccions de pedra seca que trobarem presenten petits enderrocs, però el d'aquesta cabana és important.
Amb les fotografies anterior i propera es veu clarament que aquesta cabana de volta de mida mitjana ja no podria complir la funció que li van donar els pagesos que la construïren.
Deixem la cabana per tornar al camí de l'Albagés on en pocs minuts trobem dues construccions després d'enfilar una petita pujada. A la dreta hi ha una construcció per emmagatzemar aigua.
La fitxa de la Wikipedra ( 1.288 ), feta pel Cos d'Agents Rurals, ens explica que continuem al terme d'Artesa de Lleida a l'indret de la Vall de Comasala.
Si compareu la fotografia anterior amb les tres següents constatareu la diferència d'aquest indret quan la sequera fa que la bassa no tingui gens d'aigua.
Es tracta d'una bassa de planta circular en la que hi ha petits enderrocs. La sequera ens permet veure molt bé les grans pedres d'aquesta construcció de pedra seca per emmagatzemar aigua.
Aquest és un bon punt per observar ocells. Agafeu els binocles i espereu pacientment. L'aigua és essencial per a tots els éssers vius...
A la propera fotografia podeu veure, darrere de la bassa, un petit turó on ens espera una nova cabana de pedra seca.
La fitxa de la Wikipedra ( 22.092 ) també està feta pel Cos d'Agents Rurals. Enfilant una mica el turonet molt aviat veiem la cabana de planta rectangular amb un petit enderroc.
És una construcció aèria adossada al marge, orientada al nord. No està restaurada i te la coberta de volta de canó.
A la propera fotografia podeu veure la terra que formava el motlle per construir la cabana, compactada al sostre. Un cop feta la volta aquesta terra es retirava, es posava al sostre i, ben premuda, impermeabilitzava la construcció de pedra seca.
A la fotografia següent podeu observar la gran volta de canó, el mur posterior i la menjadora que hi ha al fons de la cabana.
Des del fons de la cabana faig la fotografia amb la que tanco l'entrada d'avui. Si sortiu de la cabana i baixeu el turó des de davant de la porta trobareu el rierol de Melons.
Al sortir de la cabana anem a l'esquerra i baixem fins a la bassa. A la propera entrada dedicada a la passejada pel camí de l'Albagés continuarem descobrint noves construccions de pedra seca.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada