divendres, 10 de març del 2023

La primera porta de l'església...

A l'entrada de l'octubre del 2.021 "Arxiu Gavín: Inventari d'Esglésies de Catalunya ( 14 )" vàrem entrar virtualment a l'antiga església de Sant Josep, actualment integrada al Museu de Lleida. Aquella fou l'església del convent de Sant Josep dels Carmelites Descalços de Lleida que es van establir a Lleida, al carrer Cavallers, l'any 1.589. El primer convent era petit i no estava en condicions adients per això l'any 1.595, tot i que les obres no estaven acabades, es van traslladar al nou convent a tocar de l'església de Sant Llorenç ( actualment plaça de Sant Josep ). No podien imaginar-se la convulsa història que viuria el convent... 


A la fotografia anterior podeu veure la que fou la porta de l'església de Sant Josep, i a la propera de detall la llinda on hi podem llegir Iglesia de San José.


Durant la Guerra dels Segadors el convent en patí les conseqüències. Al 1.641 només hi havia tres religiosos i les dependències foren ocupades militarment. L'any 1.664 s'impulsà la reconstrucció del convent i l'ampliació de l'església afegint-hi tres capelles laterals. Però ja sabeu que la ciutat de Lleida ha patit repetidament guerres i setges. El convent fou malmès novament a la Guerra de Successió i a la Guerra del Francès. Durant la desamortització del 1.835 el convent va ser exclaustrat definitivament i va passar a ser propietat pública. Posteriorment fou la Casa de Misericòrdia. Per la Guerra Civil patí noves destruccions i fou hospital militar. Tornà a ser restaurat i continuà la seva funció assistencial fins al 2.003. L'any 2.007 s'inaugurà el Museu de Lleida que incorporà part dels murs de l'antic convent i l'antiga església.

 
La fotografia anterior, del 1.979, és de l'Arxiu Gavín. Al text de l'arxivador es pot llegir en un paperet mecanografiat " Lleida. Cp de Sant Josep - Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül - Llar de Sant Josep - any 1.979"
A la propera, que vaig fer enfilat al campanar de la Seu Vella, podeu veure el Museu de Lleida a l'interior de l'el·lipse groga. Part de l'antic convent i l'església hi estan integrats.. El numero 1 correspon al frontó triangular  de la façana on hi havia la porta d'accés a l'antiga església del convent. Podeu veure aquest frontó a la primera i a la tercera fotografies de l'entrada d'avui. A la seva dreta podeu veure part del campanar gòtic de l'església de Sant Llorenç número 2,  i amb el número 3 l'antic edifici de la Maternitat que actualment acull la Biblioteca Pública de Lleida.


Ja fa una colla d'anys la gent del Museu de Lleida em va passar algunes fotografies de la construcció del Museu de Lleida. A la fotografia següent podeu veure, a vista d'ocell, bona part de l'antic convent dels carmelites Descalços abans de començar les obres de reforma. A la part superior esquerra treu el nas l'antic Convent de Santa Teresa en el que he escrit el número 1.


Font fotografia: Museu de Lleida.
 
A la propera fotografia, també a vista d'ocell, podeu observar la part de l'antic convent i de l'església que RodonArquitectes integrà en el nou Museu de Lleida. A la dreta, amb el número 2, podeu veure l'edifici de l'Arxiu Històric de Lleida, obra dels arquitectes Josep Benedito i Santi Orteu.


Font fotografia: Museu de Lleida.
 
A la tercera fotografia ja podeu veure com es va construir el nou edifici del Museu de Lleida integrant l'antiga església de Sant Josep i alguns dels murs del convent. L'antiga església actualment acull la sala dedicada a l'art barroc, on finalitza l'exposició permanent del museu. Les diferents sales de l'exposició permanent no tenen obertures, però des de l'exterior podeu veure les antigues finestres tapiades. A l'esquerra, amb el número 3, podeu observar part de l'antic convent de Santa Clara amb el seu campanar de cadireta, de color blanc.


Font fotografia: Museu de Lleida.
 
A la propera fotografia ja podem veure gairebé acabats els edificis de l'exposició permanent ( EP ) i una petita part del de les exposicions temporals ( ET ).
 

 Font fotografia: Museu de Lleida.
 
Per acabar la sèrie de fotografies del Museu de Lleida, a la següent podeu observar les feines de rehabilitació de l'antiga església del convent.

Font fotografia: Museu de Lleida.

Però la primera porta de l'església del convent de Sant Josep no és la que podeu veure a les primeres fotografies de l'entrada d'avui. La que veiem des de la plaça de Sant Josep fou construïda durant les obres d'ampliació que es van fer entre els anys 1.664 i 1.670...
Per descobrir la primera porta ens cal entrar al museu i pujar les escales per començar la visita a l'exposició permanent. Després de pujar-les faig la fotografia en la que podeu constatar  com RodonArquitectes integrà elements arquitectònics de l'antic edifici al nou. 


Al girar a la dreta trobarem l'espai del cor, en el que podem gaudir de petites exposicions temporals. Abans d'accedir-hi si mireu a la vostra dreta veureu una finestra al mur que ens permet observar el llanternó d'una de les capelles laterals de l'antiga església de Sant Josep.


Ja a l'espai del cor, i quan baixeu a l'antiga església del convent on s'exposa l'art barroc, podreu gaudir d'alguns dels esgrafiats. 


Baixem a l'àmbit expositiu del barroc on ens espera la primera porta de l'església. A la propera fotografia podeu observar, des del presbiteri, la nau central de l'església del convent dels Carmelites Descalços. Al fons, a la part superior, hi ha el cor, i a sota una porta... 


M'apropo per mostrar-vos millor la porta misteriosa. En primer terme podeu observar la maqueta de la Seu Nova de Lleida feta pel mestre d'obres Pau Borràs l'any 1.762 seguint el projecte inicial del 1.760 de l'enginyer militar Pedro Zermeño. Darrere se la maqueta, la primera porta de l'església.


La vitrina amb la maqueta no em permet fer una fotografia frontal de la porta antiga, per això la faig des d'un lateral. Darrere del plafó del fons "Cap a la ciutat moderna" hi ha la porta que es va construir durant la reforma i ampliació de l'església dels anys 1.664 al 1.670.


"Sortint" per la primera porta de l'església podem observar-la detalladament però amb una escassa perspectiva perquè, com podeu constatar a la fotografia anterior, entre la primera porta i la segona ( actualment tapiada ) hi ha una distància molt curta.


A la fotografia anterior i a la propera podeu veure els grans carreus dels muntants de la porta i els dels murs de l'església que ja fa tres segles i mig que no formen part del frontispici.


A les dues fotografies anteriors podeu veure una petita part de l'àmbit expositiu del barroc, on acaba la visita a l'exposició permanent del Museu de Lleida. Un petit plafó informatiu ens explica la història d'aquesta porta "amagada". Al centre de la llinda de la porta hi ha un escut.


L'atri de l'entrada va fer possible un engrandiment del cor que hi ha a la planta superior, un espai en el que, com us he explicat abans, actualment hi ha petites exposicions temporals.


La fotografia de detall amb la que tanco l'entrada d'avui ens permet observar l'emblema heràldic de l'escut dels carmelites en el que hi ha el mont Carmel ( proper a Haifa ) amb una creu i les tres estrelles.


L'escut coronat està flanquejat per unes cintes en les que hi podem llegir el lema " Zelo zelatus sum pro Domino Deo exercituum " ( Em consumeix el zel pel Senyor Déu dels exèrcits ).
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada