dijous, 3 d’agost del 2023

Sant Pau, joia del modernisme ( 3 ).

Continuem la visita virtual a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, sense marxar de l'ala est del recinte modernista, per donar un cop d'ull a l'exterior del Pavelló de Sant Leopold, situat a l'esquerra del de Sant Salvador. Alguns dels pavellons són seu d'importants organitzacions que treballen en el camp de la salut, la innovació o la sostenibilitat, per això no es pot visitar el seu interior.
 
 
El segon pavelló de l'ala est estava destinat a la medicina general. El nom del pavelló és un homenatge a Leopold Gil Llopart, nebot de Pau Gil i Serra banquer i mecenes català. Pau Gil era solter i en el seu testament va disposar liquidar la banca i donat la meitat dels seus bens als seus nebots i que l'altra meitat es destinés a la construcció d'un hospital a Barcelona per assistir als pobres. Amb aquesta donació de 3.060.000 pessetes l'any 1.902 van començar les obres de l'Hospital de Sant Pau dirigides per Lluís Domènech i Montaner.


Leopold Gil Llopart va fer de model d'Eusebi Arnau per a l'escultura de Sant Leopold que presideix la façana principal.


A la fotografia anterior podeu veure la cilíndrica sala de dia de grans finestral i magnífica cúpula. L'estructura del pavelló es va canviar adossant-hi tota una ala nova al costat sud. La fotografia següent de detall ens permet veure millor la cúpula.


Deixem el Pavelló de Sant Leopold per anar al bell mig del passeig central i donar un cop d'ull a l'antic Edifici d'Operacions també conegut com el Pavelló de Sant Cosme i Sant Damià. Aquest pavelló fou construït entre els anys 1.905 i 1.914.

 
És un edifici de tres pisos i un soterrani, amb tres absis que tenien la funció de quiròfans. La façana, simètrica, té tres cossos. El central, més avançat, té porxo i doble balcó. Com podeu apreciar millor en la fotografia següent la part superior està decorada amb un mosaic dissenyat per Francesc Labarta i executat per Mario Maragliano.


El pavelló no es pot visitar però sí la sala d'operacions. Anem per la dreta per accedir-hi, però abans faig la fotografia següent en la que podeu veure el porxo i els balcons. Darrere treu el nas el Pavelló de la Mare de Déu del Carme.


A la dreta de la propera fotografia podeu veure al primer pis el que fou la sala principal d'operacions, un espai que quan hi entrem ho podreu constar, s'omple de llum natural. Al segon pìs hi havia dues sales d'operacions més petites, una per a homes i l'altra per a dones, que no es poden visitar. En aquest pis també hi havia la sala de guixos, la sala d'esterilització del material i instrumental i un magatzem d'instrumental. Al tercer pis estava ocupat pels generadors d'aigua esterilitzada i les sales de fotografia amb un laboratori radiològic i un altre de fotogràfic ).
Al soterrani hi havia dutxes i bany per al personal del quiròfan, vestidors, magatzems i una sala d'espera per als malalts que havien de ser operats.


Aquesta enorme sala vidriada del cos posterior fou el quiròfan principal de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, al que entrarem a la propera entrada dedicada al recinte modernista.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada