dimecres, 9 d’agost del 2023

El Banc de Sóller.

A l'entrada "Colmado La Luna" del juny de 2.022 vàrem visitar virtualment la Serra de Tramuntana, concretament Sóller, per observar detalladament una antiga botiga d'ultramarins que avui és una botiga de delicatessen. L'escriptura de compra és del 1.780 i des de llavors la mateixa família regenta el colmado solleric.


Però abans d'entrar-hi vàrem donar un cop d'ull a la Plaça Constitució que acull tres mostres del modernisme mallorquí: l'església de Sant Bartomeu, el Banc de Sóller i l'Hotel La Vila. En aquella entrada  vam veure la façana de l'església dissenyada l'any 1.904 per l'arquitecte Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí, que també és el responsable de l'edifici del Banc de Sóller.


Avui tornem a Sóller per mirar i admirar l'edifici inaugurat l'any 1.912 per acollir la nova seu del Banc de Sóller, una entitat financera fundada l'any 1.890 que fou tot un referent pels inversors i estalviadors locals fins al 1.943, any en el que va ser absorbit pel Banco Hispano Americano.
Com podeu constatar a la fotografia següent l'església de Sant Bartomeu i el Banc de Sóller, gairebé es toquen.


Gràcies a l'article d'Aina Mora Vives i del Dr. Antoni Quetglas Cifre "El banc de Sóller: història i el seu fons documental" presentat a les VIII Jornades d'Estudis Locals de Sóller i Fornalux puc explicar-vos unes pinzellades de la història de l'edifici modernista. 
Gràcies als bons resultats de l'entitat financera a finals de la primera dècada del segle XX es va poder comprar l'edifici de Can Coll, ubicats al número dos del carrer de Nostra Senyora de Bonay. L'antiga casa s'enderrocà i, entre 1.909 i 1.912 es construí l'edifici modernista.


Com podeu constatar a les dues fotografies anteriors i a les dues properes la doble tribuna volada està coronada per un gran cap de lleó que subjecta amb les urpes un medalló amb el baix relleu d'un sol. A l'escut de Sóller dos lleons flanquegen un sol.


El gran creixement econòmic dels anys 1.900 al 1.914 s'aturà sobtadament per l'esclat de la Primera Guerra Mundial l'any 1.914. Després de la guerra tornà la prosperitat i l'any 1.928 el Banc de Sóller va comprar una casa al carrer de Joan Baptista Ensenyat que va afegir a l'edifici modernista ampliant les seves oficines.


A l'edifici de planta baixa i dos pisos hi ha, a la façana orientada a la Plaça Constitució un gran portal d'arc de mig punt que convida a entrar-hi.


L'altra façana, una mica amagada i orientada al carrer Joan Baptista Ensenyat, la podeu veure a la fotografia següent.


La primera seu del Banc de Sóller estava molt a prop de l'edifici modernista, al número un del carrer d'En Serra cantonada amb el carrer de la Lluna. L'any 1.912 es van traslladar a l'edifici modernista dissenyat per Joan Rubió i Bellver.


A les fotografies de detall anterior i propera podeu observar dos dels finestrals de la planta baixa amb les seves espectaculars reixes de ferro forjat.


L'edifici fou reformat l'any 1.956 pel perill que suposava la seva coberta, que fou substituïda per la teulada que podem veure actualment. Però aquesta reforma eliminà les formes angulars i la teulada antiga amb dibuixos geomètrics de colors que podeu observar a la Tarjeta Postal del fotògraf José Lacoste y Borde. Aquest fotògraf inicià l'any 1.901 la seva activitat fotogràfica ma Madrid i començà a editar postals.

Font fotografia: José Lacoste y Borde

A la fotografia anterior, a més a més de veure l'antiga coberta, podeu constatar observant a la dreta que encara no s'ha fet l'ampliació del banc amb la casa que van comprar l'any 1.928  al carrer de Joan Baptista Ensenyat.
Deixem el Banc de Sóller, declarat l'any 2.000 Bé d'Interès Cultural pel Consell de Mallorca, però abans de marxar donem un últim cop d'ull a la façana de l'església de Sant Bartomeu també dissenyada per Joan Rubió.


Però mentre gaudiu de l'arquitectura modernista a la Plaça Constitució de Sóller no badeu perquè hi passa el tren de Sóller, que com el banc, fou inaugurat l'any 1.912.


Us convido a pujar virtualment a l'antic tren de fusta del que baixarem després de recórrer els 27,3 quilòmetres, a l'estació del tren de Sóller de Palma.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada