A l'entrada anterior dedicada a la Vila de Montblanc vàrem donar un cop d'ull a la creu de terme de Santa Maria, a la façana barroca de l'església de Santa Maria la Major que substituí la gòtica volada durant la Guerra dels Segadors i a l'interior de l'església gòtica d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts, absis pentagonal i coberta de volta de creueria que es començà a construir l'any 1.315 i fou consagrada l'any 1.578.
Vaig explicar-vos que l'església no es va acabar i per aquest motiu la nau és més curta i el temple no té el campanar projectat. Però a la capella de la Sagrada Família, amb paviment de vidre que ens permet veure les restes de l'església romànica, vàrem anar a l'esquerra on hi ha una escala de caragol...
Com podeu constatar a la fotografia anterior, mentre enfilem l'escala de gastats graons veurem alguns carreus amb la marca del picapedrer. Si em giro a mitja pujada puc mostrar-vos l'escala de caragol des d'una perspectiva diferent.
Sortim per la petita porta que ens permet accedir a la terrassa que hi ha sobre les capelles laterals de l'absis i dels costats de l'Epístola i de l'Evangeli.
A l'entrada anterior dedicada a l'església de Santa Maria la Major des de la plaça de Santa Maria, alçant la mirada, podíem veure sobre la façana barroca un senzill campanar de cadireta de dos ulls sense campanes, fet de maó amb carreus a les cantonades. On estan les campanes de l'església ?
Les campanes les trobem en un altre campanar de cadireta, de quatre ulls i quatre campanes, ubicat a la terrassa de l'absis entre dos contraforts. Al sortir per la petita porta a la terrassa només cal fer unes passes a l'esquerra per trobar la primera campana.
A les dues properes fotografies podeu observar la resta de campanes del campanar de Santa Maria la Major. A la primera les dues petites i a la segona l'altra campana gran.
A tocar de l'església, per falta de perspectiva no es pot observar aquest campanar, però a la propera fotografia feta al començament del carrer Major, a tocar de l'església de Sant Miquel i a pocs metres del Portal de Sant Francesc, el podeu veure.
Només deixar l'absis comencem a passejar per la terrassa sota la que hi ha les capelles laterals del costat de l'Epístola ( el dret des del punt de vista dels fidels mirant a l'altar ). Els arcs oberts als contraforts ens permeten gaudir d'aquest espai. A la propera fotografia podeu constatar que el primer és mig arc apuntat i els dels altres contraforts tots són arcs apuntats.
La terrassa de la façana sud ens permet gaudir d'unes magnífiques vistes de la Vila de Montblanc. A la fotografia següent podeu observar: l'església de Sant Miquel ( 1 ), el convent de Sant Francesc ( 2 ), la Casa Desclergue ( 3 ) i quatre torres ( T ) del recinte emmurallat.
Mirant cap a la dreta veiem quatre torres ( T ) i diferents panys de muralla ( M ) del recinte emmurallat construït al segle XIV que té un perímetre de mil cinc-cents metres i una trentena de torres.
Baixant la mirada, faig la propera fotografia en la que el protagonisme és per una gàrgola i la plaça de Santa Maria amb el seu curiós paviment fet amb còdols i carreus de pedra.
La gran majoria dels contraforts de l'església de Santa Maria estan coronats amb pinacles decorats amb frondes ( ornamentació típica del gòtic en forma de fulles ) i floró al cim que accentua la verticalitat del pinacle. A l'esquerra del pinacle treu el nas una gàrgola i a la façana sud podeu observar part d'un dels finestrals gòtics.
La fotografia següent de detall ens permet observar, gairebé a tocar, el dosseret que hi ha a la dreta de l'escut de la Vila de Montblanc que corona la façana barroca.
La propera fotografia us ajudarà a situar-vos en la nostra passejada per la terrassa de l'església. El dosseret que podeu veure a la fotografia anterior és el que està a l'interior d'una circumferència groga.
A la dreta de l'altre dosseret que flanqueja l'escut de la Vila de Montblanc ( a l'interior de l'el·lipse blava de la fotografia anterior ) hi ha un rellotge de campanar de pesos i pèndola protegit per una estructura de vidre. Fou fabricat per "Manufactures Blasco" de Roquetes i s'instal·là el dia nou de juny de 1.879. L'any 1.983 es retirà per substituir-lo pels nous sistemes de rellotgeria electrònica. Si hi poseu un euro el veureu funcionar una estoneta.
A la dreta de la fotografia següent, a més a més del curiós rellotge, podeu veure part del dosseret que a la fotografia anterior està a l'interior d'una circumferència blava.
Girem cua i tornem a la zona de l'absis per anar a la terrassa que hi ha sobre les capelles del costat de l'Evangeli, l'esquerre des del punt de vista dels fidels mirant cap a l'altar, però abans de marxar de l'assolellada façana sud donem un cop d'ull a un dels finestrals gòtics amb els seus vitralls.
Quan girem a l'esquerra per accedir al tram de la terrassa que hi ha sobre les capelles de l'absis hem de dir adéu al sol i a la seva lluminositat.
L'ombra i el fred ens acompanyaran en aquesta part de la passejada per la terrassa sota la que hi ha les capelles laterals de la façana nord les del costat de l'Evangeli ). A la propera fotografia podeu veure el llanternó ( L ) i darrere a l'esquerra, coronant el tossal on hi ha el poc que queda del castell de Montblanc, el mirador de Santa Bàrbara ( M ) des d'on vaig mostrar-vos a la primera entrada dedicada a Montblanc l'església de Santa Maria la Major.
La fotografia següent ens permet observar millor el mur del mirador de Santa Bàrbara ( M ) espai en el que, malauradament, poc es conserva del castell documentat per primera vegada l'any 1.161.
Tornem un moment al mirador per recordar la fotografia de l'entrada dedicada al castell de Montblanc en la que podeu observar, a vista d'ocell, la façana nord amb els seus contraforts i pinacles, el campanar de cadireta sense campanes de la façana sud i la façana oest amb una austera rosassa amb vitralls.
Baixem de la terrassa i sortim de Santa Maria la Major per apropar-nos a la propera entrada dedicada a la Vila de Montblanc al Casal del Josa ( una construcció que té el seu origen a mitjans del segle XII i que actualment acull el Museu Comarcal de la Conca de Barberà ) i a la Casa Cartanyà.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada