dimarts, 7 de maig del 2024

El Puente de los Alemanes.

Després de donar un cop d'ull al Mercado Central de Atarazanas a l'entrada anterior dedicada a Málaga  a la d'avui ens apropem passejant un parell de minuts fins al Puente de los Alemanes
El Guadalmedina, de l'àrab وادي المدينة ( que significa riu de la ciutat ) és el riu que neix al pic de la Cruz a la Serra de Caramolos, a 1.433 metres sobre el nivell del mar i desemboca després de recórrer quaranta-tres quilòmetres al Mar de Alborán ( la part més occidental de la Mediterrània ). Divideix la ciutat en dues meitats i les riuades han inundat els barris propers ( el Perchel i la Trinidad ) en diverses ocasions.


Els embasaments i transvasaments fan que per la seva canalització ( 1 ) gairebé ho hi hagi aigua. A la fotografia anterior podeu observar l'església de Santo Domingo de Guzmán ( 2 ) coneguda popularment com Convento de Santo Domingo i el Puente de los Alemanes ( 3 ).


Continuo apropant-me al pont pel carrer Manuel José Garcia Caparrós que fou un treballador malagueny de lla fàbrica de Cervezas Victoria, militant de CCOO que fou assassinat l'any 1.977 durant una manifestació per l'autonomia andalusa.  Ja al Pasillo de Atocha faig la fotografia podeu veure millor l'estructura de ferro del pont.


El Puente de Santo Domingo, més conegut com Puente de los Alemanes, ens recorda el temporal que l'any 1.900 va fer naufragar el  SMS Gneisenau, un veler de tres pals, complementat amb propulsió a vapor, de la Marina Imperial germana. Molts malaguenys es van jugar la vida per rescatar la tripulació. Van morir quaranta-un mariners alemanys i dotze malaguenys.
 
 
Font fotografia: Wikimedia Commons.
 
A la fotografia anterior, d'autor desconegut, podeu veure el SMS Gneisenau  fondejat davant de Málaga el dia abans d'enfonsar-se. El dia 15 de desembre del 1.900 les autoritats de Marina van informar al capità del vaixell de la imminent arribada d'un fort temporal de llevant. Li van recomanar atracar a l'interior del port però no ho va fer...
Els mariners foren enterrats al Cementerio Inglés de Màlaga que vàrem visitar virtualment el passat mes de març. Si el voleu tornar a veure cliqueu sobre l'enllaç anterior.
L'any 1.907 una riuada s'endugué els ponts del riu Guadalmedina  i el poble alemany inicià una col·lecta per l'auxili rebut amb l'objectiu de connectar novament les dues ribes del riu. L'any 1.909 s'inaugurà aquesta passarel·la d'acer reblonat.
 
 
Ens preparem per anar fins a l'altra riba que ja pertany al barri de El Perchel  però abans de fer-ho ens fixem en les antigues plaques que pengen dels arcs rebaixats del pont. A les dues hi podem llegir per un costat :
 
PUENTE DE SANTO DOMINGO 
( PUENTE DE LOS ALEMANES )
 

 Per l'altre costat el text ens recorda la història d'aquest pont centenari:

ALEMANIA DONO A MALAGA
ESTE PUENTE AGRADECIDA
AL HEROICO AUXILIO QUE
LA CIUDAD PRESTO A LOS
NAUFRAGOS DE LA FRAGATA
DE GUERRA "GNEISENAU"
MCM - MCMIX
 

 Ja a l'altra riba del riu Guadalmedina em giro i, des del barri de el Perchel faig la fotografia anterior del Puente de los Alemanes.


L'església de Santo Domingo de Guzmán es construí al segle XV i s'amplià al XVII. L'edifici té una planta irregular perquè s'enderrocaren part de les edificacions annexes. A la dreta de la fotografia anterior podeu veure el panell de rajola pintada de finals de la dècada dels vint del segle passat, que mesura 120 X 150 centímetres, dedicada a la Virgen de La Esperanza . El panell es va fer a la fàbrica sevillana Mensaque y Vera, José ( Hijo de ) . Aquest era el nom de la fàbrica entre 1.922 i 1.946. El fill de José Mensaque y Vera es deia José Mensaque Arana. El nom dels autors del panell es pot llegir a la rajola de baix a la dreta.



El de l'esquerra, de la mateix taller sevillà i amb les mateixes mides, representa a Jesús Nazareno del Paso. 
Si anem a l'esquerra trobem, annexa a la façana de l'església, la capella de Nuestra Senyora de los Dolores, coneguda popularment com Virgen de los Dolores del Puente.


La façana està flanquejada per dues pilastres de maó vist rematades amb un frontó trencat que està coronat per una fornícula en la que hi ha una escultura de Santo Domingo de Guzmán feta per Jesús Castellanos Guerrero. La podeu veure millor a la propera fotografia de detall.


A l'esquerra de la capella trobem els dos panells de rajola que podeu observar a la fotografia següent. El de dalt està dedicat al Santísimo Cisto de la Buena Muerte y Ánimas de Nuestra Señora de la Soledad. Primer centenario de la fusión. Al de sota hi podem llegir: Pontificia y Real Congregación del Santísimo Cristo de la Buena Muerte y Ánimas y Nuestra Señora de la Soledad. Parroquia de Santo Domingo. Aquesta congregació també és coneguda com La Congregación de Mena.


Aquesta església és la seu canònica de la Congregación de Mena, la Hermandad de la Humillación, y de la Cofradía de los Dolores del Puente.


Aquesta església formava part del convent de Santo Domingo fundat pels Reis Catòlics l'any 1.489. Al centre de la fotografia anterior i a la propera amb més detall podeu observar la torre del Camarín de la Virgen de la Soledad.


A l'esquerra del frontispici trobem l'antic edifici Italcable que l'any 1.988 va comprar la Congregación de Mena. És un edifici que pertany a l'arquitectura industrial de finals del segle XIX i principis del XX. L'edifici  que podeu veure a l'esquerra de la fotografia acull el Campus Tecnológico de la Universidad Internacional de Andalucia ( UNIA ). Al centre, l'espai on la Congregación de Mena té ubicat un museu en que s'exposen diverses mostres confrares.


Deixem la riba dreta del riu Guadalmedina  i el barri de el Perchel i tornem a la riba esquerra pel Puente de los Alemanes.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos detalladament el penell que corona la teulada piramidal de la torre octogonal del Camarín de la Virgen de la Soledad.


El vaixell que podeu veure al penell els malaguenys l'anomenen el barco de Juno. Al març del 1.756 els tripulants d'una fragata de l'Armada Espanyola ( possiblement la Juno ) van salvar  miraculosament les seves vides després d'una terrible tempesta. Des de llavors cada Dissabte Sant es celebra una missa d'acció de gràcies a l'altar de la Virgen de la Soledad recordant aquells fets. 
M'allunyo una mica del pont per fer l'última fotografia de l'entrada d'avui del Puente de los Alemanes i tota l'església de Santo Domingo de Guzmán.

 
A la propera entrada dedicada a Málaga passejant cinc minuts fins al número trenta-set de la Alameda Principal arribem a la que fou l'última seu la Impreta Sur on va néixer la revista Litoral.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada