dissabte, 11 de maig del 2024

Entrem a Santa Maria de Balaguer.

L'octubre del 2.022, a l'entrada "Santa Maria de Balaguer", vàrem apropar-nos a l'església gòtica que domina la capital de la Noguera. La sòbria i gran església es començà a construir l'any 1.351 i fou consagrada el dia 24 de febrer de 1.558.
Aquell setembre, a l'entrada "Passejant per les muralles de Balaguer" vam caminar pel recinte emmurallat que té el seu origen en els darrers anys de l'ocupació andalusina dels segles X i XI, quan va néixer el nucli urbà de Balaguer. Però d'aquell període històric només en queden alguns fragments i la resta del recinte emmurallat és de l'època comtal ( segle XIV ).

Comencem l'entrada d'avui enfilats a la muralla des d'on ens aproparem a l'església de Santa Maria per entrar-hi. A la fotografia anterior podeu veure Santa Maria des de la part més alta de la muralla i a la propera observar frontalment la baixada i posterior pujada que ens cal fer per anar-hi. 
 
 
Només passar el portal del pany de muralla, que a la fotografia anterior podeu veure dins de la circumferència groga que hi he dibuixat, ens dóna la benvinguda la gran església que corona el turó.


A l'esquerra de la fotografia següent podeu observar la portalada d'arc rebaixat de la façana sud i a la dreta  podeu veure el campanar de 40,73 metres d'alçària dividit per cornises en quatre cossos.

Però per accedir-hi si continuem resseguint perimetralment el temple després del campanar trobarem l'absis poligonal que té un edifici annex d'estil mudèjar-renaixentista per on hi podrem entrar.
 
 
Entro a Santa Maria pel presbiteri i vaig fins a l'altar major on faig la propera fotografia en la que podeu observar l'àmplia nau amb les capelles laterals situades entre els contraforts.


Aixecant la mirada el protagonisme és per la coberta de la nau feta amb voltes apuntades estrellades que es recolzen mitjançant arcs torals sobre les columnes adossades als murs de la nau. Cadascun dels trams de la coberta correspon a quatre capelles ( dues per banda ) excepte el tram del campanar. Les capelles laterals tenen volta de creueria.


A la propera fotografia, feta a tocar del presbiteri, podeu donar un cop d'ull a cinc de les set capelles laterals de la dreta. Les capelles laterals de l'església acullen permanentment l'exposició Art a Santa Maria.


Si en lloc d'enfocar a la dreta o faig a l'esquerra el que veieu són tres capelles laterals i al centre el cancell de fusta darrere del qual hi ha la portalada d'arc rebaixat de la façana sud que hem vist abans.


L'interior de l'església mesura cinquanta-tres metres de llargada, setze l'amplària i vint-i-cinc d'alçària. És una de les esglésies d'una sola nau més grans de Catalunya. M'apropo al centre de la nau, on s'acaben els bancs de l'església, i faig la fotografia següent en la que podeu observar l'auster presbiteri.
 
 
A la propera fotografia de detall podeu veure una de les capelles del mur sud, la més propera al presbiteri. Aquesta és l'única capella que té un petit finestral amb arc apuntat.


Els cinc òculs del mur de la nau i els cinc grans finestrals apuntats de l'absis poligonal omplen de llum natural l'església. A tocar del presbiteri i aixecant la mirada faig la fotografia següent en la que podeu observar aquests grans finestrals i part de la coberta de volta apuntada estrellada que en el cas de l'absis es recolza sobre els capitells.



Ja al presbiteri, a tocar de la porta per la que hem entrat a l'església, pujo els tres graons i des de l'altar major faig la propera fotografia en la que podeu observar la imatge de la Mare de Déu de les Parrelles.
 
 
L'any 1.293 el comte d'Urgell Ermengol X va confirmar una donació als trinitaris per iniciar la construcció del convent i l'església de Santa Maria de les Parrelles. Els trinitaris hi van residir fins a la Guerra del Francès ( 1.808 - 1.814 ) quan es traslladaren a una casa de la ciutat.


Després de la desamortització el convent i l'església foren enderrocats i la imatge de la Mare de Déu de les Parrelles fou traslladada a l'església de Sant Salvador que fou enderrocada l'any 1.936. Posteriorment  la imatge s'ubicà a l'església de Santa Maria.
Diu la tradició que aquesta imatge de marbre la trobà un pastor. Ja sabeu que una marededéu trobada manifesta la voluntat de quedar-se al lloc on s'ha trobat... Per aquest motriu s'hi edificà l'església i el convent trinitari.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada