Avui comencem l'entrada a Talltorta una de les nou entitats de població del municipi de Bolvir ( Baixa Cerdanya ). Els seus vint-i-sis habitants viuen a pocs metres de l'església de Sant Climent. Antigament hi havia tres esglésies romàniques ( Santa Fe, Sant Grau i Sant Climent del Soler ) que al segle XVII van deixar de constar en cap document.
A la plaça de Sant Climent podeu aparcar a tocar de la gran casa que podeu veure a la fotografia anterior en la que a l'esquerra podeu llegir a la llinda de pedra de la porta "1.881 José Surroca" i a l'esquerra de la gran balconada "Pueblo de Talltorta Partido de Ribas Provincia de Gerona" . A sobre, a tocar de la coberta hi ha un rellotge de sol amb línies horàries des de les sis del matí fins a les sis de la tarda.
A quatre passes d'aquest gran casa ens espera l'església barroca del segle XVII ( 1.667 ) de planta rectangular, una sola nau amb tres capelles laterals que està capçada per un absis poligonal. Dues de les capelles laterals estan al mur de tramuntana ( nord ) i al de ponent hi ha la capella amb el baptisteri sobre la que hi ha un cor sostingut per un embigat de fusta policromada. La nau i l'absis estan coberts amb volta d'aresta. El petit campanar de planta quadrada es construí a l'època moderna sobre una de les capelles.
Durant els treballs arqueològics trobaren un absis semicircular que podria ser de l'antiga església romànica de Santa Fe de Talltorta. El terra de metall i vidre permet observar aquestes restes.
Només entrar per la porta adovellada d'arc de mig punt ens flanquegen dues pintures murals del segle XVIII que són un petit tastet de les que cobreixen totalment les parets i les voltes. A la fotografia anterior podeu veure un fragment de les de l'esquerra i a la següent una part de les de la dreta.
Una paret i porta de vidre no ens permet accedir a l'església però introduint un euro al dispositiu que veureu a l'esquerra s'encenen les llums i es poden observar les pintures que un artista desconegut va fer utilitzant la tècnica del tremp.
A la fotografia anterior podeu veure el baptisteri de la capella de ponent i l'embigat de fusta policromada que sosté el cor que la fotografia següent ens permet observar una mica millor.
En aquestes pintures, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional, hi podem veure representacions d'escenes bíbliques, del Nou Testament, de la vida dels sants, motius florals, arquitectònics...
Aquestes pintures mural que cobreixen les parets i voltes de l'església són una mena de Bíblia per a les persones que no saben llegir. L'objectiu del missatge visual que es dona als fidels és el de la salvació de l'ànima.
Pintades entre 1.714 i 1.737 són un dels millors exemples de pintura religions barroca de caràcter popular de Catalunya.
Sortint de Sant Climent, anem a la dreta on hi ha l'edifici de la Rectoria de Talltorta annex a l'església barroca del segle XVII.
La rectoria fou propietat del Bisbat d'Urgell fins al març del 2.018 quan la comprà l'Ajuntament de Bolvir. Aquest edifici també té la protecció de Bé Cultural d'Interès Nacional.
L'ajuntament destinarà l'antiga rectoria a l'ús públic amb la funció de Centre d'Interpretació-Museu de l'església de Sant Climent.
A l'edifici de tipologia cerdana, de planta quadrada, hi ha un pati davanter i un altre a la part el darrere.Té planta baixa, un primer pis i una planta de poca alçada sota coberta. A les dues fotografies anterior podeu veure la balconada de fusta suportada per les parets de tancament i per uns pilars de fusta que van del terra a la balconada i de la balconada fins a la coberta. Hi ha un pas a l'alçada del primer pis i del cor de l'església que comunica els dos edificis.
Si cliqueu sobre el proper enllaç de l'Ajuntament de Bolvir podreu entrar i passejar per l'església i la rectoria: visita virtual.
Deixem Talltorta per, en una propera entrada, començar un petit periple per la Baixa Cerdanya gaudint del romànic cerdà.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada