dilluns, 8 de juny del 2009

Xapador.

Nens i nenes de segon i tercer, segur que recordeu al Toni Canals els cistellaire de Solsona que l'any passat ens va deixar bocabadats amb el domini del seu ofici. Aquest magnífic artesà utilitzava una eina per obrir les canyes i els vímets.
Aquesta eina canvia de nom segons els llocs : escaiador a Solsona, esberlador o esberlacanyes al sud de Lleida, partidora o esquerdador a les Gavarres (Girona). A la Rioja li diuen abrecañas si és per obrir canyes, o rajador si és per obrir vímets.
L'altre dia estava seguint als nens i als mestres del cicle inicial que anaven de colònies a Prades. Van parar a Vimbodí per visitar el museu del vidre. Jo també hi vaig entrar, amb molta cura per no ser vist, i vaig fer un descobriment.

Estava llegint molt atentament les explicacions de la vitrina dedicada a les garrafes de vidre i la seva protecció amb canya quan veig una fotografia d'un obrecanyes. Diferent al del Toni - aquest és metàl·lic i no de fusta- però amb la mateixa funció. La meva sorpresa és el nou nom que descobreixo. A la Conca de Barberà li diuen xapador.

Ràpidament agafo la càmera i faig les tres fotografies que podeu veure . El de fusta de boix és un xapador de tres per obrir el vímet o la sarga.

El metàl·lic és un xapador de cinc i fa que la canya es divideixi en cinc parts iguals. Descobrirem més noms per a la mateixa eina?
Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Senyor i: som els nens i nenes de segon.
    El Jordi,l'Albert, els dos Rogers, la Marina, l'Adrià i L'Ariadna van veure aquesta eina a la vitrina.
    L'Adrià diu que et va sentir caminar pel carrer. El Roger diu que el Sergi tenia raó quan va dir que t'havia vist a l'ermita.
    L'Alba diu que et vas amagar molt bé perquè no ens vam adonar que estaves allà.

    ResponElimina
  2. Nens i nenes de segon:
    Estic molt content. Alguns nens i nenes es van adonar que al museu hi havia el xapador.
    Si seguiu el blog veureu més coses de les colònies.
    Atentament.
    Senyor i

    ResponElimina
  3. Hola. Me ha encantado el artículo. LLevo algún tiempo buscando un abridor de cañas (xapadors) sin ningún éxito. ¿Sabría usted donde podría adquirir uno?

    ResponElimina
  4. Alguna vegada he vist esberlacanyes ( xapador ) al Mercat d'Antiguitats i Col·leccionisme de la Rambla de Ferran de Lleida. Possiblement al Mercat dels Encants de Barcelona també en trobis.
    Salutacions cordials.

    ResponElimina