dimecres, 4 de setembre del 2013

Aquest vespre al veure el primer estel ...

Josefov ,antic gueto o barri jueu de Praha, és una de les descobertes imprescindibles si visiteu la ciutat. L'any 1.906 es va crear un museu per conservar les peces procedents de les sinagogues del barri. El van tancar durant la Segona Guerra Mundial i, fins l'any 1.994 no va ser retornat a la comunitat jueva.
Un cop visitat el museu, les sinagogues i el cementiri jueu ; passejar pels carrers del barri és un luxe.


Encara emocionat per les sensacions de la sinagoga Vella-Nova, una de les més antigues d'Europa, fundada l'any 1.270, on diu la tradició que hi ha el cos inert del Golem;  una furgoneta em sorprèn..." King Solomon. Original kosher restaurant since 5.760". Al girar, torno a mirar la part del darrere per assegurar-me del que he llegit.


Està molt clar, aquest restaurant que segueix la llei jueva a l'hora de menjar, està al servei del públic des de l'any 5.760. Com podeu veure la comunitat jueva no viu al 2.013. El canvi d'any jueu es celebra el primer i el segon dia de Tisheri ( el nostre setembre-octubre ).


L'any nou jueu, Rosh Hashaná, comença avui al capvespre al sortir el primer estel, i continua els dies 5 i 6 de setembre.La vigília del Rosh Hashaná, el so del shofar ( banya ), convida a la comunitat jueva a la meditació crítica i al penediment.Aquests dies de reflexió, penitència i oració acaben amb el Yon Kippur ( dia del perdó), que començarà el 13 de setembre al vespre.
El calendari comença amb la Gènesi del món, que segons la tradició jueva, va passar el 7 d'octubre del 3.761 abans de Crist.
Totes les cultures tenim moments de reflexió i penediment. Sembla que volem esforçar-nos en la diferència, quan l'esforç hauria de ser per el coneixement mutu, el respecte i la vida en pau.
Per cert, aquest vespre, demà i demà passat comença l'any 5.774 dels jueus.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada