divendres, 6 de setembre del 2013

Un cop d'ull a l' AMBA ( 3 ).

L'Arxiu generat des de 1.166  el va classificar , ordenar i engrandir al segle XVIII Jaume Caresmar i Alemany, historiador i eclesiàstic destacat dels premostratencs. Va ser nomenat en dues ocasions abat del monestir de Santa Maria de Bellpùig de les Avellanes, a Os de Balaguer.


Va dedicar grans esforços a classificar i ordenar la gran quantitat de pergamins que hi havia al monestir. Però tota aquests feinada va resultar truncada com a conseqüència de la Desmortització de Mendizábal ( 1.836 - 1.837 ) . L'arxiu dels premostratencs i tot el monestir va ser saquejat i espoliat. 
L'arxiver m'explica curiositats com la dels llibres que van retornar al monestir però als que prèviament havien retallat els segells per amagar el seu origen... A la propera fotografia podeu veure , perfectament , la retallada....


Expliquen que un sabater de Balaguer embolicava les sabates amb els immensos fulls d'un diccionari molt antic..I si això us sembla sorprenent..., diuen que els fonaments d'algunes cases d'Os de Balaguer els van fer amb els grans llibres pispats a l'arxiu del monestir.
Dels vint-i-set armaris metàl·lics que trobareu a la sala de treball i consulta, només els dos del fons contenen caixes amb el fons antic.


Però si les històries del sabater de Balaguer o dels fonaments de les cases d'Os, us han sorprès, espereu a descobrir la de la gran rata, és al·lucinant !
Atentament.
Senyor i  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada