dissabte, 14 de setembre del 2013

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 2 ).

Al terme de Castelldans ( Les Garrigues ) , al costat de la carretera que uneix aquest poble amb Aspa, trobem una antiga masia que serà el centre neuràlgic de Mas de Melons. Els promotors d'aquesta proposta  de rehabilitació i adequació en el marc del projecte Secans, són la Generalitat de Catalunya ( Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ) i el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. L'arquitecte responsable és Josep Bunyesc i Palacin.


La rehabilitació i adequació permetrà que la masia i el magatzem tinguin un ús administratiu, oficines, sala d'exposicions, sala d'actes,.... Els enamorats dels secans esperem fer aviat un curs en aquest espai. El presupost del projecte és de 614.399,25 €. És la primera obra pública de Lleida en incorporar el cotó reciclat com aïllant, un material 100 % natural.


A la documentació medieval, després de la conquesta de Lleida per Ramon Berenguer IV, ja apareixen referits els termes de Mas de Melons i Matxerri. L'any 1.151 aquestes terres van passar a mans dels templers. Al segle XV el propietari era el prohom de la ciutat de Lleida Onofre Cerveró. Als segles XVII i XVIII era propietària la Cartoixa d'Escaladei. Actualment és de la Generalitat.


Podem deixar el cotxe a la zona d'aparcament i començar a caminar per les rutes proposades. Trobarem plafons, cartells i senyals amb diferents explicacions d'arquitectura popular, sobre les espècies que podem veure passejant, i, molt important, sobre els períodes en els que no es pot passar per segons quins camins...


L'obra està acabada, i per començar a caminar la seva primera proposta era l'exposició "Els secans de Ponent". Però comencem malament, perquè aquesta exposició que ja estava preparada per visitar-la...
Molt aviat descobrireu al blog el misteri .
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada