dijous, 23 de juliol del 2020

Al cor de Solsona ( 10 b ).

L'entrada anterior dedicada a la gran passejada pel cor de Solsona la vàrem acabar a la plaça del Consell. Després d'observar atentament Cal Gilibets, el Palau Llobera - a tocar- ens deixà bocabadats. Aquest impressionant edifici d'estil gòtic català de la primera meitat del segle XV és una de les joies de la ciutat.


Us explicava que l'any 1.989 el Consell Comarcal del Solsonès comprà l'edifici al bisbat i començà la restauració. Si a l'entrada anterior la portalada adovellada amb de mig punt de la façana principal estava tancada, avui ens convida a entrar al Palau...


L'any 1.411 es va fundar l'Hospital de Llobera, un edifici construït per ordre de Francesca de Llobera que en el seu testament explicà que l'edifici tindria la funció d'hospital de pobres i peregrins.
Només entrar-hi trobareu, al centre, un pati ( actualment cobert ) amb escala sobre-volta a la dreta que us permet accedir a una galeria amb arcuacions ogivals.


L'ordre dels dominics convertí, l'any 1.614, l'antic hospital en convent i en el col·legi de Sant Miquel on s'ensenyava filosofia i teologia.
La bella galeria, sostinguda per grans mènsules, ressegueix  el perímetre de tres dels quatre costats del pati quadrat. Pel quart costat s'enfila l'escala.


Sis anys després, al 1.620, els pares de l'ordre dels predicadors dirigeixen la Universitat Literària de Solsona, un organisme agregat al col·legi de Sant Miquel.
Aixecant la mirada podeu apreciar l'esvelta galeria amb arcuacions ogivals, típiques del gòtic. L'arc ogival també es coneix com arc apuntat.


El rei Felip V suprimí l'any 1.717 la Universitat Literària de Solsona i creà la de Cervera. L'activitat del col·legi de Sant Miquel continuà.
Si encara aixequem més la mirada veurem la coberta del pati. La reforma dels anys 1.990 i 1.991 suposà la desaparició de la font gòtica situada al costat de l'entrada principal i la destrucció de la portalada renaixentista de la façana lateral sud.


En la vostra visita veureu que en alguns carreus del Palau estan esculpits els escuts d'armes de Francesca de Llobera ( el llop ) i el seu marit Bernat Guillem - Senyor de Peramola- ( la mola ). Francesca ho disposà quan es construí el Palau. A la fotografia anterior i a la propera  de la galeria podeu veure als carcanyols - espai entre els arcs- els escuts d'armes de les dues famílies. A la fotografia anterior, al centre-dreta hi ha el llop i a l'esquerra la mola; i a la propera el llop ( al centre-esquerra ) i la mola ( a la dreta,on toca el Sol ).


L'any 1.821, com a conseqüència de la persecució religiosa duta a terme pels governs liberals, es suprimí el convent dels dominics. Els carlistes. l'any 1.837, converteixen l'edifici en Hospital de Sang, i un anys després inauguren la Universitat Carlista. Però amb l'entrada a la ciutat dels cristins ( partidaris de Maria Cristina de Borbó - reina regent durant la minoria d'edat de la seva filla Isabel II ), la Universitat Carlista es traslladà al monestir de la Portella ( Berguedà ).
Tornem a la plata baixa on, a l'esquerra del drac, hi ha una petita porta amb arc de mig punt amb dovelles. Al costat en una petita placa podem llegir: Sala Gòtica.


L'any 1.846 a l'antic hospital s'instal·là el Seminari de Solsona. L'any 1.897 el Seminari Menor ( dedicat a la formació de joves i adolescents candidats als sacerdoci ) es traslladà al Col·legi de Sant Magí, a l'edifici del seminari actual. L'any 1.909 també s'hi traslladà el Seminari Major i l'edifici dels Llobera es destinà a escola de primeres lletres.
Gràcies a la gentilesa de les responsables de la recepció del Consell Comarcal del Solsonès podem donar un cop d'ull a la Sala Gòtica.


En aquesta sala lateral, amb volta de canó apuntada, es reuneix el Consell Comarcal del Solsonès. Paral·lela a la Sala Gòtica hi ha la Sala Francesca de Llobera que fou dormitori de dones. El dormitori dels homes era a la Sala Gòtica. Surto de la Sala Gòtica, creuo el pati del palau per anar a la Sala Francesca de Llobera i en aquest curt trajecte no deixa d'observar-me atentament el drac ...


Si l'hospital es fundà testamentàriament el 24 de gener de 1.411, al morir Francesca de Llobera sense fills, el palau es destinà a la beneficència. L'edifici fou construït entre 1.416 i 1.431.  Quan vaig visitar la sala, gràcies a les recepcionistes, no hi dormien dones, sinó el seguici festiu del Carnaval de Solsona...


L'any 1.912 i fins al 1.929 hi van tornar els pares dominics. Al 1.929 es fundà l'Escola del Sagrat Cor, regida pels germans de les escoles cristianes. Durant la Guerra Civil es va suspendre l'ensenyament i després de la guerra en converteix en escola parroquial.
Com he explicat al començar l'entrada l'any 1.989 el Consell Comarcal del Solsonès comprà l'edifici al bisbat i començà a restaurar-lo.
Sortim del palau, un edifici amb una història molt moguda, per continuar passejant plàcidament per la ciutat de Solsona.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada