dimarts, 21 de juliol del 2020

Un tomb per Pier Head.

Després de recordar als Beatles al Mathew Sreet número 8 ( on The Cavern Club  obrí les portes l'any 1.957 i les tancà per unes grans obres al 1.973 ) i al número 10 ( el nou club reconstruït amb molts dels maons originals al 1.984 i que ocupa el 75% del club original), ens apropem al riu Mersey per gaudir del conjunt d'edificis coneguts com Pier Head, que des del 2.004 són Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.


Els edificis, coneguts com "les tres gràcies", són: The Port of Liverpool Building ( a l'esquerra de la fotografia anterior ), The Royal Liver Building ( a la dreta ) i The Cunard Building ( just davant de l'anterior ).


The Royal Liver Building es construí entre 1.908 i 1.911 per ser la seu de Royal Liver Assurance. És obra de l'arquitecte Walter Aubrey Thomas. Fou un dels primers edificis del món construït amb formigó armat. Amb els seus noranta metres d'alçària, fins al 1.933, va ser l'edifici més alt d'Europa.


A la fotografia anterior i a la propera el protagonisme, des de diferents perspectives, és per les dues torres. Una "mira" al riu Mersey i l'altra a la ciutat. Les dues torres amb grans rellotges ( de 7,6 metres de diàmetre, més grans que els del Big Ben de Londres ) estan coronades per cúpules sobre les quals hi ha una escultura de coure que representa un Liver Bird, ocell mític símbol de la ciutat.


Un dels ocells vigila el riu i l'altre la ciutat. Una llegenda afirma que si els dos ocells volessin, Liverpool deixaria d'existir...


Al centre de la fotografia anterior podeu veure The Cunard Building, obra dels arquitectes William Eduard Willink i Philip Coldwell Thinknesses, construït entre 1.914 i 1.917. L'edifici fou seu de la companyia naviliera Cunard Line, propietària dels transatlàntics RMS Queen Elizabet 2, RMS Queen Mary 2 i del creuer MS Queen Victoria. Les seus actuals de la companyia, fundada al 1.840, estan a Califòrnia i Londres.


Font fotografia: Wikimedia Commons.

L'estil arquitectònic de l'edifici és una barreja de renaixement italià i renaixement grec. A la dreta trobem l'última de les tres gràcies, The Port of Liverpool Building.


L'edifici és d'estil barroc eduardià, el neo-barroc de molts edificis públics edificats a l'Imperi Britànic durant l'època eduardiana ( 1.901 - 1.910 ). Fou construït entre 1.903 i 1.907 per Sir Arold Thornely, FB.Hobbs, Briggs i Wolstenholme. L'edifici té una gran cúpula central que s'ha comparat arquitectònicament amb la de l'Ajuntament de Belfast, la basílica de Sant Pere o a la de la catedral de Sant Pau. A la propera fotografia podeu veure el seu interior.


Davant de les tres gràcies hi ha una estàtua de bronze, de més de dos metres d'alçària i 1,2 tones de pes, obra de l'escultor Andy Edwards dedicada als Beatles. Inaugurada al desembre del 2.015 per una de les germanes de John Lennon, és un regal de The Cavern Club a la ciutat per celebrar el cinquantè aniversari de l'últim concert dels Beatles a Liverpool el 5 de desembre de 1.965. Darrere, a l'esquerra, The Royal River Building i, a la dreta, The Cunard Building.


Tots coneixeu l'humor anglès, per això no és estrany que la gent de Liverpool també parli de "les tres desgràcies de Liverpool", a tocar de les tres gràcies...


La primera "desgràcia" és l'edifici Merseytravel Ferry Terminal, de Hamilton Architects, construït l'any 2.009. és un edifici polivalent de tres plantes en el que al terrat hi ha un restaurant amb una extensa terrassa.
La Carbuncle Cup és un premi d'arquitectura que atorga la revista Building Desing a l'edifici més lleig de Regne Unit acabat els últims dotze mesos. El guanyador del 2.009 és el Merseytravel Ferry Terminal...


La fotografia anterior és de la segona "desgràcia". El Museum of Liverpool és un disseny de 3XN architects i dels enginyers del Buro Happolh. Construït l'any 2.011, fou nominat al premi d'arquitectura Carbuncle Cup... El disseny del museu recorda les naus comercials que van dominar el port ( mireu l'última fotografia de l'entrada d'avui). Parlem de 13.000 metres quadrats de superfície dedicats a la història de la ciutat.


Mann Island Liverpool ( fotografia anterior ) és la tercera "desgràcia". Un disseny del 2.012 de Broadway Maylan Architects que també fou nominat a la Carbuncle Cup. Format per tres edificis en els que hi ha 370 apartaments, 10.600 metres quadrats d'oficines i 7.000 metres quadrats de comerços.


A la fotografia anterior, feta des d'Albert Dock ( que visitarem aviat virtualment ), podeu veure a l'esquerra el Museu de Liverpool i a la dreta Mann Island Liverpool. Darrere seu "les tres gràcies "...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada