diumenge, 5 de juliol del 2020

Hornby Library.

A l'entrada anterior dedicada a la Liverpool Central Library vàrem donar un cop d'ull a la Picton Reading Room, un impressionant edifici neoclàssic de planta semicircular que l'arquitecte Cornelius Sherloc dissenyà inspirant-se en el Panteó de Roma. 
Sir James Allanson Picton va posar la primera pedra l'any 1.875 i el 8 d'octubre de 1.879 s'inaugurà l'espectacular sala de lectura.


A la fotografia anterior, feta des de la primera planta de la biblioteca, podeu veure part de la gran sala circular de lectura. Si us fixeu en la barana de forja que protegeix als lectors que consulten els llibres de la primera planta, veureu que hi ha un gran rellotge. Baixem a la planta baixa i anem fins aquest punt.


Passem per sota del rellotge i anem fins a la porta que ens durà a un espai màgic. A la llinda de la magnífica porta de fusta podem llegir: " Hornby : Library ".


Només entrar trobem la placa que podeu veure a la propera fotografia de detall i en la que podem llegir el text següent:  " Aquesta biblioteca i els seus llibres autògrafs foren un regal imprescindible per aquesta ciutat d'Hugh Frederick Hornby, un comerciant de Liverpool. Es dedicà formalment al públic el divendres 26 d'octubre del 1.906 per la seva germana la senyora Madden, al vestíbul de la sala".


El ric comerciant donà la seva col·lecció privada a la ciutat de Liverpool quan va morir l'any 1.899. A més a més dels 1.100 volums i 8.000 còpies també deixà els diners per construir la biblioteca.


Hi ha una edició completa de la premsa de William Morris Kelmscot ( 1.834 - 1.896 ). Morris volia recuperar els mètodes de producció preindustrials perquè pensava que la impressió que es feia era d'un nivell molt baix.


William Morris, en només set anys, va fer més de 22.000 còpies de 53 títols. Llibres que eren una obra d'art. A la biblioteca a més a més trobem incunables, llibres rars, gravats, cartes i molts llibres "grangeritzats" ( amb il·lustracions afegides d'altres fonts, generalment llibres ).


Les vitrines protegeixen les joies de la Hornby Library com la que podeu veure a la fotografia anterior. Són dues il·lustracions del llibre Birds of America ( 1.827 - 1.838 )  de John James Audubon. A la dreta un mascle i una femella de duc blanc ( Buho scandiacus ) i a l'esquerra una parella de papamosques fosc americà ( Muscucapa fusca ) posats en una planta de cotó.


L'edifici neoclàssic, de planta rectangular, té planta baixa i primer pis amb una balustrada que ressegueix el perímetre. La volta de canó té molt finestrals que omplen de llum natural la biblioteca. Les grans columnes amb capitells jònics i els mobles, armaris, prestatges de fusta i antics llibres fan que sigui un espai majestuós.


La pàgina titulada Gryllus mostra tres dibuixos espectaculars de diferents llagostes. A la dreta de la il·lustració del grill hi ha un segell en el que podem llegir: " Liverpool public library".


La bella il·lustració que podem veure a la propera fotografia de detall ens mostra tres dels estadis de la metamorfosi del Borinot de la Mort ( Acherontia atropos ).


Sortim de la Hornby Library per tornar a la Picton Reading Room, de la que també sortim per marxar de la Biblioteca Central de Liverpool. Donem un últim cop d'ull a la reforma del primer edifici ( pel que vàrem entrar a la Liverpool Central Library ) que només conserva l'estil neoclàssic a la façana.


Mentre baixem per l'escala mecànica observem, a vista d'ocell, el vestíbul on podem llegir el poema que la Liverpool Central Library encarregà a Levi Tafari l'any 2.013 per tornar a obrir la renovada biblioteca. El poema "The Daughter of Merseyside", peça central de la planta baixa, celebra la història, les arts, la cultura i el patrimoni de Liverpool.


Deixem William Brown Street, el carrer en el que tots els edificis ( museus, galeries, biblioteques,..) són públics, per continuar el nostre periple virtual per Liverpool.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada