dissabte, 2 de maig del 2020

Un cop d'ull a la planoteca ( i 11 c ).

Amb l'entrada d'avui tanco la trilogia dedicada als plànols del projecte de restauració de la Seu Vella dels anys 70 del segle passat. Com els altres plànols signats l'any 1.972 per Francisco Pons Sorolla com arquitecto jefe, Francisco López Collado era l'aparellador i Ángel Galán Hernández i Juan Antonio Gómez de las Heras, els delineants. Però en aquest plànol, d'escala 1:100, el dibuix no és de J.A. Gómez de las Heras ( com en els altres tres plànols ), sinó de l'altre delineant Ángel Galán.


El plànol "Seo Antigua de Lérida. Proyecto de restauración. Planta de Cubiertas" el podeu veure sencer a la fotografia anterior, i la propera correspon a les cobertes de l'església.


Per poder veure les cobertes de la Seu Vella cal fer el petit esforç de pujar els 238 esglaons de l'escala de cargol que s'enfila pel campanar.


A la fotografia següent podeu observar, a vista d'ocell, les cobertes de les tres naus de l'església, les del transsepte i la del cimbori.


L'any 1.925 l'enginyer i comandant Josep Oriol Combelles, destinat a la caserna de la Seu Vella, inicià una restauració amb l'objectiu de netejar les cobertes però les crítiques rebudes per la seva manca de formació específica implicà que s'aturés el projecte.
A la propera fotografia de detall podeu veure les cobertes del transsepte, cimbori, presbiteri i absis. A les cobertes dels absis que estan al nord del principal ( el del presbiteri ) podem llegir "Capilla pendiente de futura restauración", i a les cobertes  de les capelles de sant Pere o de la família Moncada i la de la Immaculada o de la família Colom el text diu : "Cubierta restaurada".


A la fotografia següent podeu veure, d'esquerra a dreta, els absis de la capella dels Colom, la dels Montcada i el principal.


A les cobertes de l'esquerra del transsepte ( les de les tres naus de la catedral antiga i la de la capella de l'Epifania o de la família Requesens ) podem llegir: "Cubierta restaurada".


La  fotografia de detall següent ens permet veure les cobertes de les capelles de l'epifania o de la família Requesens i la de Jesús o de la família Cescomes. Entre les dues capelles hi ha la coberta de la Porta dels Fillols. A l'esquerra podeu observar part de la coberta de la galeria est del claustre.


A la propera fotografia podem observar part de les cobertes del cimbori, transsepte, nau central, nau lateral dreta, capella dels Requesens, porta dels Fillols i galeries est i sud del claustre.


Si a les cobertes de l'església i les capelles el text escrit al plànol és "Cubierta restaurada", a les de les quatre galeries del claustre podem llegir: "Nueva cubierta".


Enfilat al campanar faig la propera fotografia en la que podeu observar, a més a més de part de les cobertes de les naus de l'església, les cobertes de les galeries est i nord del claustre.


A l'angle sud-oest del claustre "ens espera" el campanar. A la fotografia de detall podeu veure com l'escala de cargol arriba dalt de tot de la magnífica construcció iniciada a mitjans del segle XIV i que s'acabà al 1.420.


Quan sortiu a la coberta del campanar el premi és impressionant perquè el que veureu des del punt més alt de la ciutat de Lleida us deixarà bocabadats.


Però els regals visuals no s'han acabar perquè després de baixar lentament els 238 esglaons de l'escala de cargol  observar el claustre, obert a la ciutat, és impressionant...


Torno el plànol al calaix del moble arxivador horitzontal H del Col·legi d'Arquitectes de Lleida mentre un gran sentiment d'indignació i tristesa pel maltractament patit per la nostra estimada catedral vella m'envaeix...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada