dissabte, 21 de febrer del 2009

Inventar lletres.L'ofici de tipògraf (2).

El passat 7 de febrer vaig recomanar l'exposició Crous Vidal i la Grafia Llatina que podeu veure fins al 8 de març al Museu d'Art Jaume Morera. Ens quedava per descobrir un enigmàtic racó de la nostra ciutat: La Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida.
Molts lleidatans desconeixem el petit tresor que tenim a la Partida de la Caparrella. Us proposo anar a la recerca d'aquest tresor.

Podeu visitar aquesta sala de dilluns a divendres de 10 a 14 hores a la Partida de la Caparrella nº 97. Altres dies cal convenir l'horari trucant al 973281986 extensió 15. Totes les visites són guiades i cal concertació prèvia de la visita. L'entrada és gratuïta. En Dionís Gutiérrez us farà entrar en un món màgic. Les seves explicacions són genials i plenes d'entusiasme. És evident que s'estima la feina que fa.

Caixista,, componedor, cicero, tipus movible,minerva, fondre una lletra, aliatge,... en Dionís ens envolta de paraules del món de la tipografia .Veureu funcionar unes màquines que ja són història.

L'any 1984 va entrar en funcionament la tecnologia d'òfset a la Impremta de la Diputació. Calia preservar les màquines tipogràfiques existents. La Sala Temàtica d'Arts Gràfiques ens permet gaudir d' aquestes màquines en un estat de conservació excel·lent.
Un petit tastet. Els nens de l'escola pública de Pardinyes visiten la sala.
 

Atentament.
Senyor i

4 comentaris:

  1. Hola senyor i, som els nens i nenes de segon.
    Al Roger M. li agradaria saber quan de temps van trigar a fer totes les lletres.
    El Roger P. diu que el video li ha agradat molt i gràcies per explicar-nos tot això.
    L'Adrià diu que contava molt fer les lletres i espere que en una propera excursió et veguem!!!!
    Al Jonathan li ha sorprés lo ràpid que escriu en Dionís.
    L'Albert diu que el video i les explicacions li han agradat molt.
    L'Iker voldria saber si la màquina l'han fet o l'han comprat.També vol saber si al Dionís l'ajudava algú.
    L'Ariadna diu d'on treuen la tinta.

    ResponElimina
  2. Nens i nenes de segon:
    Estic molt content de tornar a parlar amb vosaltres.Roger M, Roger P, Adrià, Jonathan, Albert, Iker, Ariadna,... encara recordo el dia de la vostra visita a Solsona!
    Moltes de les preguntes que em feu no les sé contestar; però si aneu a veure al Dionís Guitiérrez segur que les contestarà totes i us explicarà moltes coses de món de les lletres.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Hola Senyor I, som les nenes i els nens de segon del curs 2009-2010. Avui dijous 29-10-09 hem vist el vídeo de la "Sala Temàtica de la Diputació de Lleida" i ho trobat molt interessant.
    Intentarem portar-nos molt rebé per tal d'aprofitar molt la visita.
    Salutacions cordials

    Segon Cicle Inicia Curs 2009-2010 Sant Jordi Lleida

    ResponElimina
  4. Nens i nenes de segon:
    Aquest proper dimecres dia 4 de novembre del 2.009 estic segur que escoltareu molt atentament a en Dionís i aprendreu moltes coses.
    Atentament

    ResponElimina