dijous, 1 d’octubre del 2009

Una Festa Major molt especial.

Nens i nenes estava passejant per la ciutat de Solsona i molta gent comentava que enguany la Festa Major era especial. Com sempre, la curiositat va fer que preguntés el per què . Molt amablement van explicar-me que celebraven el 50 è aniversari de la restauració dels Gegants Vells que va fer en Manel Casserres; i que recuperaven la tradició dels mascles.

Sobre en Manel Casserres i Boix no tenia cap dubte ; encara recordo el dia que alguns de vosaltres anàreu de visita al taller del seu fill Manel.He de reconèixer que dels mascles no en sabia res de res. Vaig escoltar molt bé les explicacions i ara us en faig cinc cèntims.
Els mascles són un element pirotècnic datat al segle XVII. Amb un disseny de Jaume Cuadrench s'han construït 9 mascles. Uns cilindres d'acer que s'omplen de pólvora i terra compactada , amb un petit orifici a la base per on es fica la metxa.Cada mascle pesa 10,3 quilos i porta gravat un element representatiu dels tres estaments signants del Protocol del folklore geganter de la Festa Major : l'Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l'Agrupació de geganters.

L'any 1.693 trobem per primera vegada referenciat documentalment aquest element pirotècnic: " 6 sous pagats als disparadors de mascles en dita festivitat". En un document del 1.694 podem llegir: " una lliura 18 sous 7 diners per 8 lliures de pólvora, 6 lliures roba per los mascles". L'última referència és del 1.703: " 28 de febrer de dit any, 10 sous pagats a Paula Balaguer , vídua, per dotze mascles de ferro que féu son marit Sebastià Balaguer".

Al llibre del Dr. Antoni Llorens " la Mare de Déu del Claustre" es relacionen els mascles amb els trabucaires i disparaven des del campanar.

Fonts: Fotografies del Mascles: Celsona nº 636 10 setembre 2009.
Cites: "Gegants i demés improperis de Solsona. De les diades de Corpus i de Festa Major". Jaume Cuadrench i Bertran. Edita: Solsona Comunicació S.L. Impressió: Gràfiques Muval Solsona
Recuperar una tradició sempre és una bona noticia.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada