diumenge, 21 de febrer del 2010

Bruixes al bell mig de Lleida.

Estava passejant molt tranquil·lament pel carrer Major, fins que em va sobrevolar una bruixa esgarrifosa. Semblava que ningú més s'havia adonat d'aquest fet insòlit. Jo vaig veure com aterrava a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Nens i nenes, estava mort de por, però la curiositat em va empènyer a entrar-hi. Tot tenia una explicació, la Sala Montsuar estava plena de bruixes, perquè fins al 14 de març es pot visitar l'exposició: "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya". Aquesta és una de les exposicions itinerants del Museu d'Història de Catalunya.
Podreu conèixer a la lleidatana Francina Redorta, de Menàrguens , que el 3 d'octubre del 1.616 va ser jutjada i condemnada a morir a la forca per bruixa i metzinera.

Procés contra Francina Redorta. Arxiu de l'Abadia de Poblet. Armari II, calaix 9, doc 19

No va ser només la Francina, a Catalunya més de 400 dones van ser executades durant els segles XVI i XVII per bruixes. Les denuncies es basaven en supersticions, en rumors o la instigació de gent que volia treure un profit econòmic . En aquella època, què era ciència i què era bruixeria? . A tot Europa les grans onades repressives del segle XV i XVII van coincidir amb etapes de crisi econòmica i molts conflictes socials.
És molt conegut el procés de Zugarramurdi, a la comarca del Baztan, en el que finalment sis dones van ser condemnades a la foguera, altres cinc van morir a la presó.



Zugarramurdi i les seves coves.
L'exposició ens presenta en plafons diferents temàtiques: La bruixeria i la màgia en l'època medieval; La construcció intel·lectual de la bruixa diabòlica, El món de les bruixes segons els seus perseguidors; El sàbat: ¿mite o realitat?; La cacera de bruixes a Catalunya;La bruixa a la tradició popular; Les narracions de tradició oral i els llocs d'aplec de bruixes.

Mentre els pares llegeixen els plafons jo us proposo que jugueu amb la pantalla tàctil on descobrireu molts dels secrets de les bruixes. També podeu buscar el Punt de so i escoltar una colla de relats i cançons sobre bruixes.
Lavert Proyectos Culturales S.L. ha creat un programa amb el que podreu passar una bona estona. Busqueu l'herbolari interactiu de les bruixes. Toqueu la pantalla per entrar.

Després cal prémer els prestatges per triar una herba o planta. Si remeneu els calaixos virtuals, podreu triar-ne un ús d'aquesta planta.

Hi ha calaixos per protegir-se, per al·lucinar, per volar, per curar, per enamorar , per endevinar el futur. Jo, remenant, he descobert com volar: càlam, cascall, digital,estramoni,jusquiam, psylocibe semilanceato. M'ha sorprès que a més a més d'aquestes plantes no diu res de l'escombra...

Però el secret més gran és per enamorar: Ciclamen, jusquiam, llunària, mandràgora,pomera,roser,salse,viola de bruixa.
Si voleu fer un tomb pel món de les bruixes passegeu fins a l''I.E.I
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Senyor i,
    just avui he sentit a Catalunya Ràdio que en David Martí Martínez de ca Colet d'Arnes després de visitar aquesta exposició quan estava al Museu d'història de Catalunya, va escriure la seva primera novel·la, "Les bruixes d'Arnes". Serà editada per Edicions 62, la seva publicació està prevista pel proper 25 de febrer.

    He tret aquesta informació de La premsa

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Veig que en David Martí Martínez també va quedar embruixat per l'exposició i, a més a més, sap escriure.
    Atentament.

    ResponElimina